Ägg- och fetaostsallad

Sallad på fat klarar sig bättre än sallad i skål, som en ägg- och fetaostsallad. Bild: TT

Sallad serveras ofta i skål, variera med att lägga upp den på ett fat i stället. Då blir salladens beståndsdelar synligare och det är lättare att plocka åt sig av det man tycker om.

För 4 personer, 20 minuter

1 isbergssalladshuvud

1 påse blandade salladsblad

15–20 körsbärstomater

1 gurka

bladpersilja

timjan

300 g fetaost

4 ägg

8 skivor vitt bröd

1 vitlöksklyfta

smör och rapsolja

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

1. Koka äggen. Beräkna koktiden till 8 minuter från det att vattnet börjar koka. Spola i kallt vatten, skala och dela dem i halvor.

2. Skär bort kanterna från brödskivorna och därefter i sockerbitsstora bitar. Stek till krutonger i lika delar smör och rapsolja. Smaksätt fettet med riven vitlök.

3. Riv isbergssalladen, skölj i vatten och bred ut på en ren handduk för att få den så torr som möjligt. Dela körsbärstomaterna i halvor, gurkan i bitar och bladpersiljan i mindre kvistar.

4. Blanda dressingen och skär fetaosten i tärningar. Varva på fat eller i salladsskål. Toppa med dressing, krutonger och några timjankvistar.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning