Agenter får kontor i Hongkong

Ett hotell i Hongkong har gjorts om till kansli för de kinesiska agenter som ska se till att den nya säkerhetslagen efterlevs. Bild: ISAAC LAWRENCE/TT-AFP

Metropark Hotel vid Victoriaparken i centrala Hongkong – där demokratiaktioner brukat hållas – har plötsligt gjorts om till kontor åt Kinas säkerhetstjänst.

Vid en liten ceremoni på onsdagsmorgonen avtäcktes kontorets skylt i närvaro av chefen Zheng Yanxiong samt Hongkongs regeringschef Carrie Lam och Pekingregimens högste representant Luo Huining. En kinesisk flagga hissades.

"Ett historiskt ögonblick", kommenterade Carrie Lam och sade att Kinas underrättelseorgan blir en "viktig partner" för den nationella säkerheten.

"Tiden utan försvar"

Luo Huining sade att staden nu "tar farväl av den tid då den saknade nationellt försvar".

Polis hade blockerat gatorna runt hotellet med vattenfyllda hinder.

För bara en vecka sedan infördes en säkerhetslag som förbjuder "omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter". Misstänkta kan föras till Fastlandskina och den som fälls riskerar i allvarliga fall livstids fängelse.

Tidigare rådde Hongkongs eget rättsväsende och polis, men nu ges Kinas myndigheter överhöghet överallt som definieras som "landets säkerhet". Kinas agenter har särskilda privilegier som att Hongkongpolis inte får inspektera deras bilar.

Sång förbjuds

Strax efter onsdagens ceremoni meddelade myndigheterna att sången "Ära åt Hongkong" är förbjuden i skolorna. Demokratiaktivister har brukat sjunga den.

Hongkong var tidigare brittisk koloni, men överlämnades till Kina 1997 med ett avtal om att få behålla ett demokratiskt system i 50 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning