Agassi ska få Djokovic att hitta storspelet igen

Inte många rätt. Novak Djokovic form är ett stort frågetecken. Bild: Lehtikuva/AFP/Glyn Kirk

Den i några år tämligen överlägsne Novak Djokovic har tappat magin i sitt spel. Nedgången började redan under den senare halvan av fjolåret och serben medger att 2017 varit det tuffaste året under hans proffskarriär.

Ändå skulle de flesta spelare på den stentuffa ATP-touren ge rätt mycket för att kunna visa upp samma facit som Djokovic för år 2017. Ett mer än hyfsat matchfacit, 24-7 före uppvärmningsturneringen i Eastbourne, 1,5 miljoner euro i prispengar och en titel är inte fyskam. Men för en spelare som närmar sig 800 segrar på touren, som spelat in över 100 miljoner euro, som varit världsetta i flera år och som vunnit 12 grand slam-titlar är det ett högst mediokert facit.

– Min nivå har varit frustrerande. Den har varierat alldeles för mycket, säger Djokovic till BBC.

Hans analys stämmer för där serben tidigare kunde stå game ut, game in och nöta fantastiska bollar som landade på baslinjen har en viss osäkerhet och försiktighet smugit sig in i 30-åringens spel.

– Jag har varit lyckligt lottad då jag inte hamnat i liknande svackor tidigare. Nu vet jag hur det känns. Det har väl gått sju-åtta månader sedan min senaste turneringsseger.

Den senaste titeln kom i Qatar alldeles i början av året och många trodde få sig se en stormande serb i Australian Open. Det gick totalt åt helsike då Denis Istomin, då rankad 117:e, slog ut honom i andra rundan. I Franska Mästerskapen blev det respass mot Dominic Thiem, något som fick tidigare storstjärnan, John McEnroe, att tvivla på Djokovic hunger och vilja.

Anpassning

Djokovic är alltjämt världsfyra men det har gått snabbt neråt för mannen som efter triumfen i franska mästerskapen 2016 var regerande mästare i samtliga fyra grand slam-turneringar, något ingen mäktat med sedan Rod Lavers bedrift 1969. Då han går in i Wimbledon är han inte regerande mästare i någon grand slam-turnering alls.

Nu frågar sig många runt centercourten i Wimbledon hur långt den trefaldige mästaren kan nå på det hypersnabba gräset på All England Lawn Tennis & Croquet Club.

– Jag presterar inte på toppnivå men jag måste försöka hålla mig positiv och inte misströsta. I något skede måste en svacka komma och på sätt och vis är jag glad över den då den tvingat mig att ställa vissa frågor, säger serben till BBC.

– Saker och ting förändras. Jag är inte 20 år längre, jag är 30 och det måste jag beakta. För varje år måste jag justera vad jag sysslar med. Jag har inte alltid varit så bra på att lyssna på kroppen. Jag har kört på då jag borde ha vilat. Kanske det är en av orsakerna till det senaste årets problem.

Agassieffekt

Djokovic och hans tränare Boris Becker sade upp samarbetet i december förra året. Före franska mästerskapen avslutade han samarbetet med resten av sitt team. Efter sin förlust i finalen i italienska mästerskapen i maj började han och legendaren Andre Agassi jobba tillsammans. De två kommer att jobba tillsammans genom hela Wimbledon som kör i gång 3 juli.

– Han är en extraordinär person som verkligen bryr sig om grenen. Och han har en massa fina värderingar i livet. Det känns som att jag lär mig någonting varje dag då jag jobbar med honom, säger Djokovic.

– Att ha honom runt mig är en stor sak. Och att han är involverad inom tennisen är bra för hela grenen.

Djokovic ställde upp i en förberedande turnering på gräs för första gången sedan 2010. Också det skvallrar om att serben inte alls är lika segerviss som tidigare.

TV: Eurosport sänder från morgon till kväll hela turneringen.

Favoriter i Wimbledon:

Herrar:

1. Roger Federer.

Den 35-årige eleganten har blivit aningen aggressivare ute på planen samtidigt som han spelat lite mindre matcher än tidigare. I Paris ställde han inte alls upp då han visste att chansen att hävda sig är relativt liten på det långsamma gruset. Året har varit något av en fullträff. Det började med seger i Australian Open och efter det har det bara rullat på. 24-2 i matchfacit och fem titlar. Sjufaldig segrare i Wimbledon.

2. Rafael Nadal.

Efter flera års skadehelvete är en något lättare version av Rafael Nadal tillbaka där han hör hemma. På världstoppen. Spelade mycket och framgångsrikt fram till Franska mästerskapen där han vann utan att tappa ett endast set. Laddat tillsammans med tränarna Carlos Moya och Toni Nadal efter det. Spanjorens problem de senaste åren har varit knäna. Och på det snabba gräset är risken större för de gör sig påminda

3. Andy Murray.

Skottlands store son är visserligen världsetta men säsongen har inte varit någon fullträff. En enda titel så här långt och dålig form och skador och sjukdomar har stört mest hela tiden. Höftproblem och bältros för att nämna ett par.

Vann i Wimbledon i fjol och hans kraftfulla spel passar utmärkt på gräset. Men formen är som sagt ett stort frågetecken.

4. Novak Djokovic.

Se ovan.

5.Utmanare.

Stan Wawrinka men han brukar ha det lite svårt på gräs. Hårdservande Milos Raonic? Hetlevrade Nick Kyrgios? Ändå en oerhörd överraskning om segraren inte är ett av de riktigt tunga namnen.

Damer:

1. Petra Kvitova.

Återhämtade sig relativt snabbt från den knivhuggning och det rån hon utsattes för hemma i Tjeckien efter jul. Den reslige, fysiskt imponerande Kvitova, servar och slår tungt. Får hon servespelet att fungera är hon ytterst svårstoppad. Tvåfaldig mästarinna i Wimbledon, den enda grand slam-turneringen 27-åringen vunnit.

2. Karolina Pliskova.

Den hårdslående tjeckiskan har visserligen inte nått några större framgångar i Wimbledon tidigare men hon har i andra turneringar visat att hon kan det här med grästennis också. En tung favorit hos vadslagningsbyråerna. Fågel eller fisk? Svårtippad.

3. Angelique Kerber.

Tyskan må vara världsetta och fjolårsfinalist men det finns i nuläget inget som talar för en liknande bedrift från 29-åringens sida. Haft ett blytungt år och inte vunnit en enda titel. Självförtroendet har fått sig några rejäla törnar och den normalt så bollsäkra tyskan ser inte ut att trivas ute på planen.

4. Venus Williams.

37 år men still going strong. femfaldig mästarinna på gräset i London. Fysikens lagar börjar dock komma emot också den hårtslående amerikanskan. Men aldrig skäl att räkna ut henne på förhand. I semifinal i fjol. Kan bli något liknande nu.

5. Utmanare.

Kampen om titeln känns väldigt öppen då Serena Williams saknas. Vad kan sensationen på Roland Garros, lettiskan Jelena Ostapenko, hitta på? Garbine Muguruza? Har en grym högsta nivå men spanjorskan är ojämn. Kan bli respass direkt eller final. Simone Halep är en världsstjärna men rumänskans sämsta underlag är gräs.

Rutinerade Svetlana Kuznetsova? Brukar klara sig i London?

En riktig outsider? Amerikanskan Coco Vandeweghe.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03