Källor: Uppgörelse i svenska regeringsfrågan

Stefan Löfven (S) kan ha en uppgörelse klar med L, MP och C om regeringsfrågan. Arkivbild. Bild: Lehtikuva-AFP / Henrik Montgomery

De långdragna förhandlingarna om vem som ska bli Sveriges statsminister kan vara på väg mot ett slut. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i Sverige har avslutats. Nu gäller det för respektive parti att ta ställning till om uppgörelsen kan godkännas.

Flera medier rapporterar om att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har avslutat förhandlingarna om ett samarbete. Enligt uppgifter till DN innehåller förslaget till uppgörelse bland annat att den omtvistade flygskatten ska återinföras på samma nivå som i fjol, vilket har varit ett krav från MP. Samtidigt ska C och L ha fått igenom att den så kallade flyttskatten ska slopas.

I ett dokument som tidningen tagit del av står att "förslagen i denna överenskommelse kan handlingskraftigt låsa upp gamla knutar och åstadkomma systemförändringar".

Men än är uppgörelsen inte i hamn. Alla partier måste först förankra uppgörelsen i sina respektive partier.

Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse sitter just nu i möte i centrala Stockholm för att diskutera regeringsfrågan och vilken statsministerkandidat partiet ska stödja.

Även Socialdemokraterna har kallat in sin partistyrelse till ett telefonmöte i dag, erfar TT.

Det är sedan tidigare känt att Liberalerna på söndag ska hålla ett partiråd med drygt 90 deltagare från olika delar av landet. Man ska då ta ställning till vilken statsministerkandidat partiet ska stödja. På lördag träffas partiets riksdagsgrupp och partistyrelse för att ge en rekommendation till partirådet.

På torsdagen träffade de två statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) riksdagens talman Andreas Norlén och avrapporterade vad de senaste veckornas förhandlingar med Liberalerna och Centern lett till.

På måndag träffar talmannen vart och ett av de åtta riksdagspartiernas partiledare, med början med Löfven kl 11 finsk tid. På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför det att han kl 17 finsk tid ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen sker sedan på onsdagen, den 16 januari.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning