Aftershave och mikrofoner

Våt dröm. Flip Senn och Kimly Do från USA, vinnare i en Airbnb-tävling, sov med hajar i akvariet i Paris i april.  Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Det låg en svag fläkt av manskroppar och aftershave i luften där hemma då vi återvände efter en längre resa. Jag hade varit lite tveksam till att hyra ut vår lägenhet via Airbnb till åtta (!) unga fotbollsdomare under Helsinki Cup-veckan, men intäkterna på nästan 800 euro övertalade mig.

Och det fanns inget att ångra. De fåordiga männen hade lämnat vårt hem i perfekt skick, och förutom den tunna fragransen av Axe var det enda de lämnat kvar en liter lättmjölk i kylskåpet och ett par skitiga fotbollsstrumpor på bottnen av tvättmaskinen.

Ett par veckor tidigare hade vi hyst in fem unga grekiska tjejer som besökte Helsingfors för att gå på Tuskafestivalen. De berättade också att allt gått bra, förutom att polisen tydligen tittat in.

Va fan!? Polisen?

Jo, förklarade de, vi tittade på skräckfilmer via virtual reality-glasögon och det var så skrämmande att ett par av oss skrek till så hårt att grannarna tydligen trodde att någon höll på misshandlas. Men vi redde ut det.

Vad annat som skett i vår lägenhet medan vi varit borta vet jag inte, och det vill jag inte ens tänka på. Så länge ingen bränt upp lyan eller åstadkommit större vattenskador är det bäst att inte låta fantasin löpa. Vad är det för typer som sovit i vår säng – och vad annat har de gjort där? Hur mycket har kanadensarna pruttat i soffan egentligen, och hur har den belgiska familjens ungar behandlat mina vinylskivor? Har någon tagit sig in på min profil på datorn? Tänk om det israeliska gayparet tillhörde Mossad! Tänk om de gömt mikrofoner i lampskärmarna?

Airbnb har blivit första logivalet också då vi själva reser.

Tänk om, tänk om … det är frågor som det är bäst att slå ur hågen om man alls ska vara med i Airbnb-leken. Och det ska man, för glädjen att träffa trevliga människor från olika håll i världen, att få berätta om Helsingfors och Finland och – naturligtvis – håva in en slant, uppväger lätt bekymren. Och tills vidare har vi aldrig behövt aktivera Airbnb:s försäkringspolicy på upp till en miljon dollar.

Ta i trä.

Airbnb har blivit första logivalet också då vi själva reser. I Barcelona fick vi bo i en övergiven butikslokal med en buddhistisk meditationsterass, i London i en lyxig etta i hippa Shoreditch och i New York i det charmigt ruffiga Bushwick, ett område alldeles på gränsen mellan ghetto och gentrifiering. Upplevelser som hotellvistelser aldrig hade kunnat erbjuda.

Hotellbranschen har i flera städer fått igenom begränsningar i privatas rätt att hyra ut sina lägenheter, men turismbranschens borde inte klaga – utan de förmånligare alternativen hade många spontana turister valt att stanna hemma. Nu har de i stället råd att resa, och spendera pengar på orten.

Det ska ändå sägas att Airbnb kanske inte är för alla, men kan man uppskatta en gnutta osäkerhet, personlig kontakt och lokalfärg är valet givet.

Kom bara ihåg att städa upp lite innan ni lämnar stället. Och framför allt vädra ut aftershaven.

Janne Strang Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning