Afrikas äldsta träd dör i rasande takt – klimatförändringen kan vara orsak

Ett baobab-träd. Arkivbild.Bild: AP

De afrikanska baobab-träden är mellan 1 100 och 2 500 år gamla, men nu dör de i snabb takt,

Forskarna har studerat mer än 60 av de äldsta och största baobab-träden mellan 2005 och 2017 och redovisar för sina resultat i en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants.

Av de 13 äldsta träden har 9 dött eller så har deras rotsystem eller delar kollapsat under de senaste 12 åren, enligt forskningen. Träden ligger i Zimbabwe, Namibia, Sydafrika, Botswana och Zambia.

Även om orsaken till träddöden är oklar säger forskarna att den kan bero på klimatförändringar, som slagit särskilt hårt mot södra Afrika.

– Det är definitivt chockerande och dramatiskt att under vår livstid uppleva slutet för så många träd med åldrar över millennium, säger Adrian Patrut, en av författarna till studien.

Vissa av de enorma träden, som går ända tillbaka till antikens Grekland, är breda som bussar.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03