Afrikanskt mode kan få egen modevecka

Frontfigurer. Systrarna Johnette Dia Lengo och Stephie Dia Lengo är två av de professionella modeller som deltar i African Fashion Festival, om den förverkligas i Helsingfors i januari. Bild: Liz Ndegw

Det afrikanska modet förtjänar en synlig plats i Helsingfors – det anser idésjälen och projektkoordinator Samia Mohamud, som med hjälp av gräsrotsfinansiering vill ordna African Fashion Festival Helsinki i januari.

Förberedelserna för den första afrikanska modefestivalen är så gott som klara – alla designer är gjorda, plaggen är sydda, modellerna vidtalade, reklambilderna fotograferade och restauranger klara att leverera maten. Samia Mohamud, som tillsammans med en kärntrupp på fem andra vänner av afrikansk design har planerat modeevenemanget, är ivrig och full av förväntan.

– Vi har alldeles fantastiska dräkthelheter klara och det vore så synd om vi inte fick visa upp dessa kläder för Helsingfors. Gräsrotsfinansieringen är i full gång och här är ännu över en vecka tid kvar att komma med, så jag är hoppfull. Det här kommer att lyckas! säger Samia Mohamud entusiastiskt.

Kärntruppen, som alla är finländare med rötter i Afrika, planerar stort. Om några år hoppas de att African Fashion Festival Helsinki lever upp till sitt namn och är ett evenemang som pågår i flera dagar. Men just nu jobbar man ändå med en modevisning som ska hållas den 6 januari.

– Någonstans måste man börja och det vi nu hoppas kunna genomföre är en modevisning som kompletteras med lejonvrål, dansuppvisning, trumorkester och traditionell afrikansk mat som levereras av fyra olika restauranger.

Färgglatt. I de afrikanska tygerna är man inte rädd för starka färger och glada mönster. Bild: Liz Ndegw

Men det är förstås modet som står i fokus och speciellt då de afrikanska tygerna.

– Mode är ett fenomen som lever och förändras. Många trender föds i just Afrika och våra designer har skapat kläder gjorda av afrikanska tyger, men de är plagg som passar att användas var som helst, också här uppe i norr, berättar Mohamud.

Tygerna är traditionellt väldigt färgglada och rikt mönstrade, det är mycket gult, orange och rött. Men visst finns där mörkare nyanser också, som brunt och svart, försäkrar Mohamud.

– Tygerna är färgsprakande, men kanske ändå något mera dämpade än vanligt, men de sprider fortfarande ett glatt budskap. Jag tycker inte att färger skadar någon – alla blir på bättre humör om man på gatan möter någon klädd i en gul eller rosa jacka, något som bryter allt det svarta. Speciellt nu, i novembermörkret i Finland, behöver vi alla piggas upp med färgglada kläder!

Många ville bli modell

African Fashion Festival Helsinki är inplanerat till den 6 januari 2018 i evenemangscentret Telakka på Ärtholmen i Helsingfors.

För att finansiera evenemanget samlar arrangörerna in gräsrotsfinansiering via Mesenaatti.me fram till den 3 december.

I takt med att ordet om en afrikansk modefestival har spridit sig har frivilliga anslutit sig till truppen bakom evenemanget. Det som har intresserat folk mest är möjligheten att uppträda som modell – hälften av de 30 modellerna är glada amatörer som har tänt på idén att få gå på catwalken och visa upp skräddarsydda och färgglada kläder, som på ett positivt sätt skiljer sig från de gråsvarta vardagsplagg som många går klädda i till vardags.

Det enda som nu saknas är pengar – minimimålsättningen för att festivalen ska gå att genomföra är 18 500 euro. Hittills har gräsrotsfinansiärer via webbtjänsten Mesenaatti lovat bidra med drygt fyratusen.

– Det saknas en stor summa pengar, men vi behöver den till nödvändiga utgifter som hyra för lokal och teknik. Vi har en förhandsreservation på evenemangscentret Telakka, men om någon erbjuder oss ett billigare ställe så är vi beredda att flytta modevisningen dit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning