Afrikanska dofter

Bjud på en kryddig lammfärsgryta med kikärter, aprikoser och oliver. Bild: Janerik Henriksson/TT

Smakrik höstgryta med härligt kryddiga toner och en doft av Nordafrika. Många ingredienser, men har du inte allt hemma blir det garanterat gott ändå.

Lammfärsgryta med kikärtor, aprikoser och oliver

Till 4 portioner, 40 minuter

1 tsk korianderfrön, stötta eller malda

1 tsk kardemumma, stött eller malen

olivolja

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 schalottenlökar, finhackade

3 cm färsk ingefära, hackad

1 stor morot, tärnad eller skivad

400 g lammfärs

2 dl vitt vin

1 burk kikärtor, à 400 g

1 burk cocktailtomater, à 400 g

1 dl torkade aprikoser, grovt strimlade

2 msk tahini

1 köttbuljongtärning

1 brev saffran, à 0.5 g

1 tsk rökt paprikapulver

salt

nymalen svartpeppar

250 ml kokosgrädde

1 dl oliver

70 g färsk spenat

Till servering:

bulgur

grekisk yoghurt

färsk mynta eller koriander

Gör så här

1. Rosta korianderfrön och kardemumma i torr stekpanna tills det börjar dofta. Tillsätt en skvätt olivolja samt vitlök, schalottenlök, ingefära och morot. Fräs tills löken mjuknat.

2 Lägg i färsen och bryn. Tillsätt vin, avrunna kikärtor, tomater, aprikoser, tahini och buljongtärning. Krydda med saffran och rökt paprikapulver, salt och peppar. Låt puttra utan lock i cirka 15–20 minuter.

3. Häll i kokosgrädde, oliver och spenat. Rör om ordentligt. Värm upp utan att det kokar. Smaka av. Servera med bulgur, en klick yoghurt samt färsk mynta eller koriander.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning