Afghanska unga i Stockholm tänker demonstrera tills utvisningarna stoppas

Bemöter med lugn. På Fatemeh Khavaris initiativ inleddes sittstrejken i Stockholm med målet att stoppa utvisningar till Afghanistan. Protesterna mot dem har tidvis varit hätska och hatiska, men hon väljer att betona det stöd ungdomarna får. På banderollen bakom henne står texten "Afghanistan is not safe". Bild: Anna Svartström

"Afghanistan är inte säkert", "Låt våra vänner stanna", står det på skyltarna. Sedan 10 augusti pågår en sittstrejk i Stockholm mot utvisningar till Afghanistan. Den har fått upp frågan på den politiska agendan, men de demonstrerande ungdomarna har också mött hätska protester.

STOCKHOLM En äldre kvinna vill låta sig fotograferas tillsammans med henne. En grupp yngre killar räcker henne en stor bukett blommor, "som tack för allt jobb hon gör".

För sexton dagar sedan inledde 17-åriga Fatemeh Khavari en sittstrejk i Stockholm med målet att få stopp på utvisningarna till Afghanistan, landet hon kommer från. Nu samlar manifestationen på Medborgarplatsen på Södermalm hundratals personer, har fått politiker att ta ställning, medier att bevaka och fler att ansluta – också på andra håll i landet. När skolorna igen har börjat manifesterar en del genom att strejka sittande i klassrummen.

– Vi protesterar mot utvisningarna till Afghanistan. Afghanistan är inte säkert. Att skicka människor till Afghanistan är helt galet, säger Fatemeh Khavari.

2015 sökte drygt 40 000 afghaner asyl i Sverige. Drygt 23 000 av dem var ensamkommande minderåriga – proportionellt tog Sverige emot fler ensamkommande barn än något annat europeiskt land.

Under våren och sommaren har deportationer till Afghanistan precis som i Finland också uppmärksammats i Sverige. Khavari säger att hon, och andra i nätverket Ung i Sverige som står som arrangör, känner personer som dödats efter att de har utvisats. Många saknar familj och nätverk i Afghanistan, eftersom de vuxit upp i Iran, och kanske efter det varit på flykt en längre tid.

Hatisk motdemonstration

Liggunderlag och sovsäckar efter natten är samlade i prydliga högar den här måndagsförmiddagen, vatten delas ut. Fatemeh Khavari talar om kärlek hon möter, och det starka stöd som sittstrejken har fått.

Fast redan i början attackerades de strejkande av högerextrema Nordisk ungdom som gjorde att manifestationen flyttade från torget i Gamla stan till Medborgarplatsen.

I lördags igen ordnades en demonstration på Medborgarplatsen där folk som samlats av Facebooksidan "Stå upp för Sverige" ropade sådant som "ut med packet" och "det här är inte ditt land, hoppas ni blir våldtagna som djur", enligt Dagens Nyheters rapportering.

Enligt antirasistiska stiftelsen Expo deltog i alla fall några personer kända från högerextrema kretsar.

Samtidigt genomfördes en demonstration till stöd för Ung i Sverige.

– Den dagen var Medborgarplatsen en plats för hat mot kärlek och kärlek mot hat. Kärleken vann, säger Khavari.

Politiska reaktioner

Demonstranterna vill, förutom att utvisningarna stoppas, att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer och möter dem. Han har enligt Dagens Nyheter svarat att deras önskemål inte kan uppfyllas och att "vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna".

I en lägesanalys från i juni medger Migrationsverket att säkerhetsläget har försämrats men menar att det finns stora skillnader i landet, vilket är i linje med finska Migrationsverkets senaste landsrapport.

Den socialdemokratiske migrationsministern Heléne Fritzon har tillbakavisat kravet på amnesti med motiveringen att politiker inte ska ändra på Migrationsverkets om domstolars utvisningsbeslut – ett påstående som Rädda barnens ordförande kritiserar i en debattartikel på måndagen.

Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet anser däremot att Sverige ska stoppa tvångsutvisningarna till Afghanistan ska tillfälligt, på samma sätt som Tyskland har gjort.

I Stockholm är Fatemeh Khavaris röst aningen hes, men blicken målmedveten. Hon säger att hon och demonstranterna tänker vara kvar tills utvisningarna från Sverige till Afghanistan stoppas. Polisen har nu gett förlängt demonstrationstillstånd till sista augusti.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03