Afghanistans regering träffar talibaner i Iran

Afghanska soldater patrullerar Bagram-flygbasen norr om huvudstaden Kabul. USA:s armé har lämnat basen efter 20 års närvaro. Bild: TT-AP

En delegation från den afghanska regeringen har träffat representanter för talibanerna i Irans huvudstad Teheran. Den militanta islamistgruppen vinner mark samtidigt som USA:s soldater lämnar Afghanistan.

Irans utrikesminister Javad Zarif öppnade samtalen med att välkomna att USA:s uttåg ur grannlandet. Men han varnade också för att Afghanistans folk och ledare "måste fatta svåra beslut när det gäller landets framtid". Samtalen följer på månader av stillastående förhandlingar mellan regeringsstyrkor och militanta grupper.

Afghanska myndigheter har lovat att ta tillbaka de områden som talibanerna erövrat. Förstärkningar har skickats till de norra delarna av landet sedan över 1 000 regeringssoldater flytt till grannlandet Tadzjikistan.

På onsdagen attackerade talibanerna Qalat-i-Naw, huvudstad i provinsen Badghi. Detta är talibanernas första försök att inta en provinshuvudstad sedan den senaste offensiven inleddes. Extremisterna kontrollerar redan landsbygden i provinsen.

Talibanerna har i flera månader omringat flera provinshuvudstäder men väntar, enligt bedömare, med att attackera tills de utländska soldaterna helt lämnat landet.

USA har meddelat att landets uttåg ur Afghanistan, som beordrades i april av president Joe Biden, är fullföljt till 90 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning