Afghanistans fotbollsdamer till Pakistan

Afghanska kvinnor i en fotbollsmatch 2014. Nu har landslagsspelare flytt landet. Bild: Rahmat Gul/Lehtikuva

Afghanistans kvinnliga fotbollslandslag har flytt till grannlandet Pakistan för att komma ifrån talibanstyret.

"Vi välkomnar Afghanistans kvinnliga fotbollslandslag, de kom hit via Torkham-gränsen", skriver den pakistanske informationsministern Fawad Chaudhry på Twitter och tillägger att spelarna möttes av representanter från Pakistans fotbollsförbund.

Chaudhry berättade inga detaljer och det är oklart hur många spelare som flytt Afghanistan och vad deras plan är framöver.

Fotbollsspelarna är några av en större grupp av intellektuella och offentliga personer, särskilt kvinnor, som lämnat Afghanistan sedan talibanerna tog över för en månad sedan.

Under talibanstyret för drygt 20 år sedan fick inte flickor gå i skolan och kvinnor förbjöds arbeta och idrotta och det finns stora farhågor att kvinnor ska begränsas även nu.

I förra veckan sade en talibanrepresentant att kvinnor inte skulle få spela kricket eller hålla på med andra idrotter där de är lättklädda. I samband med talibanernas övertagande flydde många kvinnliga landslagsspelare i fotboll landet och en före detta kapten uppmanade spelare som var kvar i landet att bränna sina idrottsprylar och avsluta sina sociala medie-konton för att undvika repressalier.

Internationella fotbollsförbundet Fifa sade för en tid sedan att man jobbade på att evakuera de kvarvarande spelarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning