Affärsängeln Inka Mero: Framtiden för kvinnor ligger i uppstartsföretagen

Affärsängeln Inka Mero satsar just nu stort på ”deep tech” i tillväxtföretag, dvs. framtidsteknologier som exempelvis artificiell intelligens. – Det här ska jag föra ut i världen nästa år, avslöjar hon. Bild: Martti Kainulainen

De flesta styrelseproffs, kapitalinvesterare och teknologiexperter är fortfarande män. Inka Mero har jobbat sig till toppen i en väldigt mansdominerad bransch.

Då HBL tidigare i veckan gick igenom styrelserna i de stora börsbolagen blev det tydligt att kvinnorna lyser med sin frånvaro. Väldigt få har flera styrelseuppdrag på den nivån. Ett undantag finns dock, Inka Mero, 42, som sitter i styrelserna för Fiskars, Nokian Renkaat och YIT.

Finland behöver fler kvinnor som hon för att spräcka glastaket i industribolagen, kommenterade Centralhandelskammarens vice vd Leena Linnainmaa i onsdagens HBL.

Själv vill Inka Mero inte bli kallad styrelseproffs. Men tak har hon minsann spräckt, både som kapitalinvesterare, teknologiexpert och som vd inom industri- och teknologibranschen.

– Jag var 24 år då jag skickades till Tel Aviv för att starta upp Telecom Finlands investeringsenhet. Jag var ung, jag var kvinna, och jag stod på mansdominerad mark. Men jag tog min plats, säger Inka Mero, som lyckats klämma in en kort intervju mellan alla styrelsemöten och investeringsuppdrag i sin fullspäckade kalender.

Profil

Inka Mero

Vem: Placerare i uppstartsföretag. Sitter i styrelserna för Fiskars, Nokian Renkaat och YIT. Styrelseordförande för Pivot5 som gått samman med bolaget Industryhack, där Mero också är styrelseordförande.

Ålder: 42

Familj: Man och två söner, 8 och 10 år.

Bor: Norra kajen i Helsingfors.

Kopplar av: Med motion. Spelar tennis, läser och håller på med pilates för att bli av med ryggproblem.

Läser just nu: Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón.

Det var i Tel Aviv hennes intresse för uppstartsföretag föddes.

– Telekombolagen var den tidens tillväxtföretag, och jag råkade hamna helt rätt.

Sedan dess har hon investerat i ett trettiotal uppstartsföretag och arbetat sig fram genom mansdjungeln utan brutet självförtroende.

– Det är klart att jag har testats i min roll som kvinna. Men jag har inte brytt mig, och som yngre var jag bra på att ge tillbaka.

Enligt Mero handlar mycket om det egna självförtroendet.

– Många kvinnor funderar för mycket på vad de inte kan, medan männen är bra på att lyfta upp sina styrkor, säger Mero.

Hon vill också rikta fokus mot själva systemet.

– I många företag råder en mansdominerad företagskultur. Männen vet hur de agerar med varandra, vem som bestämmer, vem som kommer överens med vem. Den här samverkan lär de sig redan i sandlådan, på fotbollsträningarna och i militären. Vi kvinnor fungerar på ett annat sätt, vi bygger nya sociala konstellationer för varje grupp vi går med i.

Mero vill se en annorlunda företagsmiljö där kvinnor sporras och vägleds på ett annat sätt.

– Jag har lärt mig att uppskatta direkta kommentarer. Vi kvinnor växer upp med att höra hur duktiga vi är och hur vi ser ut, så då någon ratar våra idéer kan vi inte hantera det.

Mero vet att hon har en stark personlighet, och en storebror som lärt henne de manliga strukturerna. Och att ta saker med humor.

– Jag har ingen teknisk utbildning, men jag har alltid velat förstå mig på teknik och på företagens positioner och tillväxtmöjligheter. Med hårt jobb och genuint intresse kommer man långt.

Företagandet finns i släkten

Efter två år i Tel Aviv återvände Mero till Finland och började jobba för Digias ledningsgrupp. Därifrån förde karriären henne till Nokia och till ett vd-skap på spelbolaget Apaja.

Det egna företagandet tog fart då Mero, paradoxalt nog, fick barn. Med en fyramånaders son på armen grundade hon två bolag, varav ett, Pivot5, lever vidare och nyligen gått samman med Industryhack.

– Jag har alltid tyckt om att jobba, och behövde något att utmana mig med.

Familjen har sedan dess fått följa med till kontoret och på resor till Silicon Valley. Den hårt arbetande föräldern stiger upp klockan fem på morgonen och jobbar till sju innan barnen vaknar, och tar upp jobbet igen om det behövs efter 21 då alla sover.

– Jag upplever att jag hinner med allt, men det handlar förstås om att prioritera. Man måste också sova och varva ner, därför har jag alltid läst mycket till exempel.

Kvinnor: Ta ansvar

Inka Mero ser Finland som ett land med goda möjligheter att slå igenom, bara man tar för sig.

– Mitt viktigaste råd till unga kvinnor är att ta ansvar, och inte nöja sig med att utföra stödtjänster. Oftast fungerar det bäst i företag som växer mycket, där finns det möjligheter och där behöver de ditt kunnande.

Men det handlar också om att befinna sig på rätt plats på rätt tidpunkt, menar Mero och nämner Sari Baldauf (hennes stora förebild) som ett annat exempel.

– Vi kom båda med i teknologibranschen då den växte som mest på 90-talet och i början av 2000-talet. Då var det också kutym att tacksamt ta emot alla jobb som erbjöds.

Dagens unga har ett annat sätt att se på samhället, menar Mero.

– Ta klimatförändringen till exempel. Vi har haft utbildningen och valmöjligheten och positionen att förändra. Men vi valde att satsa på oss själva. Dagens unga väljer på annat sätt, vilket har skapat en helt annan medvetenhet för klimatfrågan i dag.

Uppstartsföretag ger möjligheter

Mero uppmuntrar gärna fler att engagera sig i uppstartsföretag.

– Här finns enorma möjligheter i och med dagens industrialisering. Det är i små effektiva enheter som innovationerna föds. Då jag började i branschen fanns en handfull tillväxtföretag, medan det nu finns flera tusentals av dem.

Även distributionskanalerna har blivit så enkla att de öppnar för alla möjligheter.

Mero har jobbat med uppstartsföretag på heltid i över tio år, och under den tiden hört det mesta.

– Med uppstartsföretag är det som med människorelationer, först passion, sedan utmaningar och först därefter mäts hur man verkligen klarar av att göra arbeta tillsammans.

Det är också i uppstartsföretag Mero ser potentialen för kvinnor att ta plats.

– Här finns de växande bolagen som behöver nya talanger. Verkstadsindustrin är svårare, där handlar det om att lägga om de traditionella värderingarna och bli mer öppen för att ta emot arbetskraft oberoende av kön.

– Men vi har ännu en god bit att gå. Först när också statistiken visar att vi har kvinnor på vd-poster i börsbolagen och i styrelserna, som grundare av företag och som kapitalinvesterare, först då kan vi tala om ett jämställt samhälle.

Mero är ingen förespråkare av kvinnokvoter, men lyfter gärna fram diversiteten.

– Vi måste systematiskt skapa möjligheter för kvinnor att slå igenom. Många undersökningar visar att kvinnor bidrar med helt nya värderingar i bolagens styrelser. Själv skulle jag aldrig investera i ett bolag som inte har den här mångfalden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning