Affärerna med Ryssland tar fart igen

Bild: Fazer

Finländska företag med verksamhet kopplad till Ryssland skönjer ljusare tider. Det visar Finsk-ryska handelskammarens färska barometer. Ett orosmoln är den låga investeringsaktiviteten.

Förbättringen är tydlig jämfört med den förra barometern i höstas: långt över hälften av de företag som svarat på Finsk-ryska handelskammarens enkät, väntar en förbättring i Rysslands ekonomi. I höstas var motsvarande siffra 27 procent.

Färre än var tionde tror nu att den ryska ekonomin krymper. Mest optimistiska är småföretagen. Statistik från Tullen visar samtidigt att både exporten till och importen från Ryssland har ökat de senaste månaderna.

– Det här är en positiv utveckling, men situationen i landet är fortfarande osäker, säger Finsk-ryska handelskammarens vd Jaana Rekolainen.

Efter flera kvartal med negativ tillväxt visade den ryska ekonomin en 0,3-procentig uppgång under fjolårets sista kvartal. Den finländska exporten till Ryssland som i fjol föll med 6 procent, har vuxit i början av det här året.

– Men vi är fortfarande långt från siffrorna före 2013, säger Rekolainen.

Bild: Ksf Media

För över hälften av företagen i barometern har affärsverksamheten i Ryssland vuxit de senaste sex månaderna. Bäst går det för dem som både har affärsverksamhet i och export till Ryssland.

Låg investeringsaktivitet oroar

De finländska företagen är däremot försiktiga med att investera i Ryssland. Även om företagen i någon mån investerar så är det sällan i direkta produktionsanläggningar. Den låga investeringsaktiviteten oroar Mika Kuismanen, chefsekonom på Företagarna i Finland. Enligt Kuismanen kommer den framtida tillväxtpotentialen i affärsrelationerna att ätas upp ifall investeringsnivån förblir låg under en längre tid.

– Även om mycket i barometern är positivt så är det här den dåliga nyheten, säger han.

Fazer, som varit verksamt i Ryssland sedan 1997, ingick i fjol en avsiktsförklaring med S:t Petersburgs stad om en storinvestering i ett nytt bageri. Det behövs bland annat för att möta efterfrågan på fryst bröd som gräddas på plats i butikerna – en växande trend i S:t Petersburg och Moskva, där Fazer har sina ryska bagerier. När det nya bageriet byggs är inte bestämt. Enligt Petri Kujala, vd för Fazers bageriverksamhet, gäller det att tajma beslutet rätt.

– Här inverkar bland annat rubelkursen, säger han.

I övrigt säger Kujala att Finsk-ryska handelskammarens barometer är i linje med företagets egna iakttagelser.

– I slutet av 2014 föll rubelkursen kraftigt vilket snabbt syntes i att konsumenterna började välja billigare produkter. Det fick oss att se över sortimentet. Under 2015 och 2016 steg konsumentpriserna mer än lönerna och folk har haft mindre pengar att spendera, säger Kujala.

Petri Kujala är direktör för Fazers bageriverksamhet. Bild: Fazer

Från förra sommaren har Fazer åter kunnat märka en stärkt köpkraft och ett ökat förtroende för ekonomin hos de ryska konsumenterna. Det har fått bageriet att lansera dyrare produkter, bland annat produkter med hälsoprofil, som har bra åtgång.

Ökad protektionism

2015 införde Ryssland importförbud på en mängd varor. Det var en motreaktion på EU:s sanktioner till följd av landets annektering av Krim och inblandning i östra Ukraina. Flera av de företag som svarat på handelskammarens barometer har noterat en tilltagande protektionism i sanktionernas kölvatten – lokal produktion gynnas.

Enligt Petri Kujala har Fazer drabbats av motsanktionerna i mindre grad än många andra företag eftersom bageriet i huvudsak köper lokala råvaror och anlitar lokal arbetskraft. Ett problem har man dock stött på.

– När sanktionerna trädde i kraft och vi var tvungna att byta importerade råvaror mot lokala, så passade många råvaruproducenter på att höja priserna. I vissa fall blev de lokala råvarorna rentav dyrare än dem som tidigare hade importerats.

Kujala säger att Fazer under årens lopp upplevt både uppgång och nedgång i Ryssland, men att man fortsätter att satsa på marknaden.

– Vi ska inte vara rädda för Ryssland. Vi har en lång historia av handelsrelationer, först under tsartiden och sedan under Sovjetepoken. Det finns 140 miljoner konsumenter i landet, det är en stor marknad.

Enligt Finsk-ryska handelskammaren är företagens största problem den instabila ekonomin, de politiska riskerna och rubelkursen – ett problem som dock har minskat i takt med en starkare rubel. Tullformaliteter är en annan källa till ständig frustration.

300 företag deltog i Finsk-ryska handelskammarens enkät som Taloustutkimus genomförde i mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning