"AfD:s frammarsch innebär en historisk förändring"

En AfD-anhängare får goda resultatnyheter. Bild: AFP / Lehtikuva / Martin Schutt

Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenheter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.

– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar, säger Mats Karlsson, Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet.

Alternativ för Tyskland (AFD) har gått från att ha varit under spärren till att eventuellt bli landets tredje största parti.

– Det är även första gången sedan 1960 som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger Karlsson till TT.

Bättre stöd än väntat

Även Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är förvånad över AFD:s framgång:

– Det är inte överraskande att de går över till tvåsiffrigt, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med.

– AFD verkar ha lyckats mobilisera väljare i högre utsträckning än vad någon räknat med.

Valprognosen visar också på en splittrad vänster, vilket är anmärkningsvärt anser Lindahl.

– De har under 30 procent tillsammans, det är en stor sak i Tyskland, konstaterar han.

En orsak till nederlaget är SPD:s valprogram, påpekar Lindahl.

– Det var ett dåligt valprogram med låg profil. Die Linke har väl gått upp några tiondelar, och det är väl på grund av missnöjda socialdemokrater.

"Historisk förändring"

Den finländska forskaren Kimmo Elo säger att AFD:s framgång innebär en historisk förändring.

– Även om partiets röstandel inte skiljer sig speciellt mycket från de senaste enkäterna så ser det ut att komma på tredje plats. Att den här sortens höger, eller till och med radikalhöger, växer i Tyskland är en betydande förändring, säger universitetsrektorn Elo.

– Visst, kristdemokraternas resultat blev rätt mycket mindre än vad som väntades. Före valet talades det om 38 eller 40 procent. Sossarna (SPD) fick det resultat som förutspåddes i de sista enkäterna.

Elo anser att SPD:s snabba meddelande om att partiet går i opposition delvis är regeringsspel.

– I ljuset av resultatet finns det två möjliga regeringskoalitioner: en stor koalition eller en så kallad Jamaica. SPD:s taktik kan vara att sätta press på Merkel. Om förhandlingarna med liberalerna och de gröna inte leder till resultat så har Merkel egentligen inget annat alternativ utöver att försöka hitta en koalition genom nyval. Det ger sossarna möjlighet att höja insatserna något för att driva igenom sina preferenser, säger Elo.

Även om AfD inte har något att hämta i regeringen så kommer partiet att få viktiga utskottsposter. Elo förutspår stormiga tider i förbundsdagen.

– Även i Tyskland finns det en viss arbetspraxis som gäller i förbundsdagen. De kommer säkert att testa gränserna för hur mycket de kan flirta med extremistiska teman. Mycket beror naturligtvis på hur de övriga partierna reagerar. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning