Vegetarisk rotsaksgryta
För 4 personer, 35 minuter
6 fasta potatisar
2 rödlökar
2 morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
1/2 rotselleri
2–3 msk rapsolja
3 kvistar rosmarin
flingsalt och svartpeppar
Till tomatskyn:
1 liten gul lök
1 dl hackad persilja
2 msk olivolja
1 liter vatten
4 msk konc. tomatpuré
2 tärningar vegetarisk buljong
1 lagerblad
2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
Gör så här:
1. Tvätta och dela potatisarna i klyftor. Skala och skär rödlök och rotsaker i bitar. Tippa ut allt på ugnsfast fat och ringla över olja. Krydda med hackad, färsk rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 225 grader i 10–15 minuter.
2. Fräs hackad gul lök, tomatpuré, olivolja och hackad persilja i kastrull. Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar, lagerblad och en redning av majsstärkelse löst i vatten. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.
3. Vänd ned rotsakerna och låt det fortsätta att sjuda sakta några minuter eller till dess rotsakerna är mjuka med visst tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.
ANDRA LÄSER
Ukraina
Sårade lämnas kvar på slagfältet när Wagnergruppen strider – ”De är som zombier”
03.02.2023 18:38

Mat och dryck
Som ung dolde Anders Wikström sin passion: ”Det ansågs inte manligt utan något som mammor sysslade med”
04.02.2023 05:02

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Nato
Senator till HBL: USA bör överväga ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ”varit en svekfull bundsförvant”
04.02.2023 09:00

Ekonomi och näringsliv
Platt fall för finlandssvenskarna som tog sitt it-bolag till New York-börsen – ”Det är vad det är”
04.02.2023 05:02
