Turkiet lägger fram kraven på Sverige

Turkiet påminner om sina krav för att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap, enligt ett pressmeddelande på den turkiska regeringens sajt. Samtidigt skickar Sverige och Finland en delegation till Ankara för möten i morgon.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
"Under Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige som stöder terrororganisationer", står det i ett uttalande från regeringen, som publicerades under gårdagen.
I uttalandet nämns inte Finland, som lämnade in sin ansökan om Natomedlemskap samtidigt som Sverige. Båda ansökningarna behandlas gemensamt av Nato.
Turkiet anklagar Sverige för att stödja det av Turkiet, USA och EU – alltså även Sverige – terrorstämplade PKK. Ett av kraven är att Sverige slutar att ge "politiskt stöd till terrorism".

Delegation till Ankara

Turkiet vill även att Sverige utlämnar vad man kallar terrorister från PKK och det kurdiska partiet PYD (Demokratiska unionspartiet), vars väpnade gren är YPG, som Turkiet likställer med PKK.
Turkiet vill vidare att Sverige lyfter vapenembargon och sanktioner mot Turkiet och hävdar att Sverige skänkt miljarder till PKK och PYD.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare framfört liknande krav på Sverige för att landet ska godkänna ett medlemskap i Nato.
Utrikesminister Ann Linde ger en kortfattad, skriftlig kommentar till det turkiska uttalandet:
"Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera ytterligare", skriver Ann Linde till TT.
Sverige och Finlands regeringar skickar nu också varsin delegation till Turkiet för att träffa den biträdande utrikesministern och presidentens talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Uppgifterna bekräftas av den finske utrikesministern Haavisto. Mötet i Ankara på onsdag ska hållas på diplomatisk nivå för att försöka lösa knutarna kring ländernas Natomedlemskap.

Stoltenberg optimistisk

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är fortsatt optimistisk om att snart kunna utöka Nato med Sverige och Finland – men han betonar också vikten av att "hantera" Turkiets "säkerhetssynpunkter".
– Turkiet är en viktig Natomedlem. Vi måste komma ihåg att inget annat Natoland har drabbats av så många terrordåd som Turkiet och inget land hyser så många flyktingar som Turkiet, konstaterar Stoltenberg vid ett framträdande inför Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos.
– Jag talade med president Erdogan i lördags och vi har också sett alla offentliga uttalanden. Vi måste göra vad vi alltid gör i Nato: sätta oss ner och hantera synpunkter som medlemsländerna har, säger Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
ANDRA LÄSER