Efter skandalen – underbarnet missade pallen

Den omtalade 15-åringen Kamila Valieva inledde den individuella tävlingen i konståkning med ett toppåk i kortprogrammet. Men hon klarade inte pressen av att följa upp det i fria programmet utan ramlade flera gånger och slutar fyra.

Kamila Valieva ramlade flera gånger under sitt fria program och tar inte medalj i konståkningen
Nanny Lögdal/TT
17.02.2022 16:23 UPPDATERAD 17.02.2022 16:24
Kamila Valieva fick lämna isen i Peking gråtande. Det blir ingen individuell medalj för det ryska underbarnet som stått i centrum för den stora dopningsskandalen i OS.
Rysslands olympiska kommitté vann lagtävlingen i konståkning efter att Kamila Valieva blivit den första kvinnan att göra en kvadrupel i OS – men sen kom ett positivt dopingstest för 15-åriga Valieva.
Det krävdes att Idrottens skiljedomstol Cas gav henne rätt att tävla vidare i OS för att hon skulle kunna ställa upp i den individuella tävlingen. Men i ett unikt beslut slog Internationella olympiska kommittén (IOK) fast att det inte skulle bli någon prisutdelning om ryskan kom bland de tre främsta – förrän dopningsaffären var utredd.
Trots att 15-åringen hade pressen på sig klarade hon av att prestera ett toppåk i det korta programmet i tisdags och tog ledningen. Men i det fria programmet hade ryskan flera missar, bland annat ett fall i ett kvadrupelhopp.
Prispallen blev nu dubbelt rysk där Anna Sjtjerbakova tog guldet, Alexandra Trusova silvret och Kaori Sakamoto, från Japan, bronset.

Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet under de ryska mästerskapen.
7 februari: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen. Som första kvinna i ett OS gör hon ett hopp med fyra rotationer.
8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.
9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.
13 februari: Valieva förhörs i sex timmar av Cas.
14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. IOK meddelar samtidigt att inga medaljer kommer att delas ut om Valieva är topp tre i den individuella tävlingen. Medaljceremonin för lagtävlingen skjuts också upp ytterligare och kommer inte hållas under OS.
15 februari: Valieva svarar för ett toppåk i det korta programmet även om hon inleder med en liten miss. Efteråt brister hon ut i gråt ute på isen. Inför torsdagens fria program leder hon tävlingen före landsmaninnan Anna Sjtjerbakova.
16 februari: Enligt The New York Times ska inte bara en utan tre hjärtmediciner hittats i Valievas positiva test. Det ska vara hypoxen och L-Karnitin. De två ämnena är tillåtna och Valieva uppges ha listat dem på ett kontrollformulär. L-Karnitin är dock kontroversiellt och får bara tas oralt.

ANDRA LÄSER