Här är Finlands enda labb som utvecklar vårdmetoder mot ”den tysta pandemin” – hotas av nedläggning

Han har jobbat för en dåligt känd vårdmetod som kan rädda liv när antibiotikaresistensen breder ut sig. Precis när efterfrågan på bakteriofagterapi ökar upphör finansieringen. – Frustration är ett milt ord för vad jag känner, säger Mikael Skurnik.

Mikael Skurnik värmer upp en hundra år gammal metod för att döda bakterier, även sådana som blivit resistenta mot antibiotika. Men precis när efterfrågan på bakteriofagterapi börjar vakna upphör finansieringen av labbet som Skurnik byggt upp i Mejlans.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
23.11.2022 06:31
Centret för bakteriofagterapi vid Helsingfors universitetssjukhus i Mejlans riskerar nedläggning. Finansieringen upphör vid årsskiftet.
– Vi har lite pengar över, så vi kan hålla verksamheten i gång ungefär till maj, säger Mikael Skurnik, professor emeritus i bakteriologi och eldsjälen bakom centret som han etablerade 2013.
Det handlar om småpengar sett till vilken vård- eller forskningsbudget som helst, men om inte fortsatt finansiering ordnas går hela investeringen förlorad. Finland är på vippen att sjabbla bort utvecklingen av en vårdmetod som kunde rädda många liv i framtiden. I samma veva går Skurniks livsverk förlorat.

ANDRA LÄSER