Lahti sätter krutet på Fifa och kaoset sprider sig i KuPS

Ordföranden, finansiären och föreningens starke man Ari Lahti är alltmer intresserad av den globala scenen, akademierna på både dam- och herrsidan har lagts ner och nu lämnar också herrlagets tränare Simo Valakari KuPS. Allt är sannerligen inte frid och fröjd i Kuopioklubben.

Simo Valakaris tid i KuPS tog slut.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
14.01.2023 17:01
Den framgångsrike och förmögne bankiren Lahti, som också är ordförande för Bollförbundet, har satt miljoner och åter miljoner på favoritklubben och kommer sannolikt att göra så också i framtiden. Men det finns många saker i Lahtis agerande som tyder på att Finland har börjat kännas lite trångt och sunkigt. Den socialt duktige Lahti trivs i de stora salongerna ute i världen och han åkte bland annat ner två gånger till Qatar under VM-slutspelet.
Lahti kandiderar till en av posterna som vice ordförande för det internationella fotbollsförbundet. Nuvarande och skandalomsusade ordföranden Gianni Infantino ställer upp för omval utan motkandidat då Fifa-kongressen arrangeras i Rwandas huvudstad Kigali i mitten av mars. Vice ordförandevalet avgörs på Uefas kongress i Lissabon i början av april. Lahtis motkandidat är nuvarande vice ordföranden, miljardären Sandor Csanyi, från Ungern. 
Lahtis och Bollförbundets linje är att man via medverkan, diskussion och kommunikation vill vara med och göra Fifa till en mer transparent, rättvis och helt enkelt bättre organisation. Finns en del att göra där med tanke på att skandalerna inom Fifa duggat tätare än de argentinska finanskriserna under 2000-talet.
Ari Lahti vill in i Fifas finrum.
Lahti har visserligen inte varit direkt involverad i den dagliga operativa verksamheten i KuPS men några tunga beslut fattas inte utan hans medgivande. Blir intressant att se hur mycket tid han kan och vill sätta ner på klubben om drömmen om att väljas in i Fifas finrum går i uppfyllelse. Lahti är en driven, ambitiös och framgångsrik affärsman. Sådana personer behöver alltid nya utmaningar och Bollförbundet, där Lahti gjort ett utmärkt jobb, och KuPS kanske inte riktigt får igång alla cylindrar i den matematiskt kompetenta hjärnbarken. Det kunde en toppost inom Fifa däremot göra. Att någon sedan frivilligt vill förknippas med Fifa är en annan femma. 
I KuPS var fjolåret hyfsat framgångsrikt rent sportsligt sett med andra plats i ligan och några omgångar Europaspel. Men under ytan pyrde det rejält. Akademierna lades ner och KuPS bästa form försvann då det i augusti framkom att tränaren Simo Valakari är en av kandidaterna att ta över i skotska Motherwell. En post Valakari hade tagit emot med hull, hår och haggis. Nu föll valet inte på Kottbysonen men under den processen såddes många frön av osämja och misstänksamhet mellan honom och klubben som då betalade hans, med finska mått mätt höga lön, nämligen KuPS.
Valakari lotsade i tiderna SJK till finska mästare men lämnade senare klubben under något mystiska omständigheter. Att han nu också lämnar KuPS under tråkiga omständigheter tyder kanske på att den utåtriktade Valakari kanske inte alltid är den mest diplomatiska personen. Gemensamt för SJK och KuPS är att båda har två starka mecenater som ägare. Fastighetsmogulen Raimo Sarajärvi i SJK och bankir Lahti i KuPS. Två herrar som är vana att få sin vilja igenom. Då är det lätt upplagt för bråk med en självmedveten och krävande manager.
Då KuPS meddelade sitt beslut om att Valakaris kontrakt inte längre är i kraft hänvisade klubben till en advokat för ytterligare information. Säger det mesta om hur inflammerat läget är mellan de två parterna. Normalt sett brukar sportchefer eller ordföranden uttala sig i dylika situationer men nu har också den stora Lahti tigit som den berömda muren.
Förtroendet för Valakari var förbrukat. Ett förtroende som började rämna i kanterna i samband med Motherwellhärvan. Då Valakari tidigare denna månad meddelat att han saknar glöden och viljan att fortsätta i KuPS fanns naturligtvis inte särskilt många alternativ för KuPS. Det fanns bara ett. Att säga ett bittert adjö och inget på återseende.
Valakari är enligt uppgift på väg till den lettiska ligan och FK Auda. Intressant val och sportsligt sett knappast något jättesteg framåt i karriären. Men det kan ju finnas andra motiv än så att byta jobb.
För KuPS gäller det att snabbt som tusan hitta en ny tränare. Intresserade finns garanterat. Klubben hör, trots en viss turbulens, till de mest välskötta i Finland.

ANDRA LÄSER