Hannes trädgård är ett paradis för pollinerare: ”Jag lärde mig att älska oredan“

Insekter som är nödvändiga för växtligheten kan räddas med enkla åtgärder. Bloggaren Hanne Valtari tipsar om hur man ökar surret i trädgården.

Hanne Valtari har alltid pollinerarna i åtanke när hon arbetar i sin trädgård.
Hertonäsbon Hanne Valtari, som driver bloggen Lähiömutsi, har sysslat med trädgårdsarbete i tio år. Det var ändå inte förrän drygt fem år sedan som hon på allvar lade märke till pollinerarna och deras insats i växtligheten.
– Det dök upp allt mer nyheter om hur pollinerare minskar i mängd. Då började jag inse hur viktiga de faktiskt är och vad jag kan göra för att hjälpa dem, berättar Valtari.
Hanne Valtari tycker om att odla grönsaker och örter men började så blommor för pollinerarnas skull.
Hon hyr en jordlott på Stenudden i Helsingfors, där hon bland annat har en perennbänk som är tillägnad till pollinerarna. Där växer allt från klöver till lavendel, och längs bänkarnas kanter har Valtari samlat torkade pinnar där insekterna kan bosätta sig.
– Man kan också lägga ut dricksvatten i små kärl i närheten av växtligheten. Kom ihåg att placera en kvist i kärlet som insekterna kan klättra upp för när de druckit klart, tipsar hon.
Ett ytterligare sätt att gynna pollinerare är att plantera lökväxter på hösten, eftersom att de är några av de första pollinerarvänliga växterna som blommar på våren.
– Jag blir så rörd när jag ser en av vårens första humlor surra kring just den lökväxten som jag planterat, berättar Valtari.
Yrvakna pollinerare behöver blommande blommor också tidigt på våren, säger Hanne Valtari.
Det enklaste sättet att hjälpa pollinerare är ändå att låta bli att göra vissa saker.
– Pollinerare älskar vild växtlighet. Därför kan du med gott samvete skippa krattandet och gräsklippningen – i alla fall i något enstaka hörn i trädgården, säger Valtari.
Det handlar om att ändra sin tanke om vad som är prydligt och snyggt, menar hon. Vilda växter som ofta kallas ogräs kan i själva verket vara väldigt nyttiga för pollinerare. Det gäller på sätt och vis att vänja sig vid en sorts oreda.
Hellre en trädgård likt Pippi Långstrumps än en trädgård som är för städad.
Valtari har lärt sig att det blir som bäst för pollinerare då man bara tar exempel av naturen. Det är ingen som går och krattar i skogen för att göra det snyggt, påpekar hon.
– Först kanske man jämför sig med grannens gård och tycker att ens egen ser illa skött ut. Nu har jag lärt mig att älska oredan, speciellt när jag vet att pollinerarna behöver den.

Hannes pollinerarvänliga favoriter

Klöver
Zinnia
Mynta
Koriander
Kungsmynta
Ringblomma
Pollinerarvänlighet i stadsmiljö
Förutom sin jordlott odlar Valtari även på sin balkong i Hertonäs, där hon också tar pollinerarna i beaktande bland annat genom att ha lagt upp ett insektshotell.
– Vi har dessutom kommit överens med husbolaget om att de lämnar en del av gårdens gräsmatta oklippt.
De senaste åren har det lanserats många projekt för pollinerarvänlighet speciellt i stadsmiljö. Bin, fjärilar och andra pollinerare har bland annat fått flytta in på insektshotell och i parkbänkar med inbyggda bikupor.
– Det finns sätt att påverka oavsett var man bor, säger Valtari.

Fakta om pollinerardödligheten

Regionala uppskattningar visar att över 40 procent av bi- och fjärilsarter kan vara utrotningshotade.
20 procent av biarterna och 17 procent av fjärilsarterna i Finland hotar dö ut.
Humlorna i Europa har minskat med 17 procent sedan tidiga 1900-talet.
17 procent av biarterna i Europa är utrotningshotade.
Källa: ymparisto.fi / nationalgeographic.com / iucn.org
ANDRA LÄSER