AFA attackerade Soldiers of Odin i Stockholm

Soldiers of Odin patrullerar i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Det högerextrema nätverket Soldiers of Odin och Antifascistisk aktion drabbade samman natten till söndagen i centrala Stockholm. Soldiers of Odin ska ha attackerats av personer från den vänsterextrema nätverket, och en person har anhållits misstänkt för grov misshandel.

Det var strax efter midnatt som polisen larmades till Kungsgatan i Stockholm, rapporterar flera svenska medier. Väl på plats greps en man i 20-årsåldern som nu har anhållits misstänkt för grov misshandel och vapenbrott, det senare då han ska ha haft pepparsprej på sig.

Mannen, som enligt polisen har kopplingar till den autonoma vänstern, ska ha attackerat en grupp från Soldiers of Odin som nattvandrade i området.

Fakta

AFA och autonoma vänstern i Sverige

Antifascistisk aktion (AFA) bildades 1993 i Sverige som en reaktion på den framväxande högerextremismen. Nätverket såg sig som en del av en bredare militant utomparlamentarisk vänsterrörelse. Den övergripande målsättningen var att avskaffa den rådande samhällsordningen, och i stället skapa ett stats- och klasslöst samhälle.

AFA tar inte avstånd från våld eftersom nätverket anser att det är nödvändigt i kampen mot fascismen. Man har även ägnat sig åt hot och attacker mot enskilda personer.

Efter 1990-talets våg av militant aktivism på höger- och vänsterkanten har begreppet AFA använts i mindre utsträckning. Det är svårt att ringa in hur aktivt nätverket är då personer i den så kallade autonoma vänstermiljön ofta organiserar sig i mer flytande konstellationer.

Revolutionära fronten (RF), som bildades efter EU-toppmötet i Göteborg 2001, var ett annat nätverk på den yttersta vänsterkanten. RF har beskrivits som en utbrytargrupp ur AFA, men gick i slutet av förra året ut med att man lade ner sitt nätverk.

Källor: Säpo, Heléne Lööw, historiker vid Uppsala universitet.

"Attackerade"

– De här människorna (Soldiers of Odin) var ute och gick på Kungsgatan, på varsin sida av vägen, omkring tio i varje grupp, säger Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till TT.

– Vid Malmskillnadsbron, som går över Kungsgatan, står ett gäng från AFA och ser dem. De springer sedan ner och attackerar en av grupperna.

Två personer från Soldiers of Odin ska ha blivit nedslagna och en av dem har förts till sjukhus.

Den misstänkte mannen kunde gripas då han hölls kvar tills polisen kom till platsen, säger Kent Bäcklund. Man kommer nu att försöka få tag på och höra fler vittnen till händelsen för att se om man kan identifiera fler gärningsmän.

Patrullerat i månader

Soldiers of Odin har regelbundet patrullerat i centrala Stockholm sedan några månader tillbaka, berättar Bäcklund, som dock inte tidigare noterat någon AFA-närvaro i samband med detta.

Polisen i Sverige ser inte positivt på Soldiers of Odins aktivitet.

– De har hänt att de omringat människor för att de påstår att de begått brott, säger Kent Bäcklund.

Soldiers of Odin hävdar att man genom sin närvaro vill verkar trygghetsskapande för allmänheten, men effekten är snarare den motsatta, anser Bäcklund.

– De går ihop mörkklädda mer eller mindre med kängor allihop. Så de ger en helt annan association än fred och ordning, säger Kent Bäcklund. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning