Mardrömsstart för Sveriges nya statsminister – Andersson avgår men siktar på snabb comeback

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) avgår efter bara några timmar på posten.Orsaken är att budgeten röstats ned och att Miljöpartiet lämnar regeringen.Hon siktar på att återkomma med en regering med enbart Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Det blev en mardrömsstart för Sveriges 34:e statsminister – och den första kvinnan på posten. Några timmar efter att riksdagen godkände Magdalena Andersson som statsminister röstades hennes budget ned.
Därefter lämnade Miljöpartiet hennes regering.
Därefter gick Andersson till riksdagens talman och begärde att få bli entledigad.
Hon uppger att praxis är att en statsminister som blivit vald för att leda en koalitionsregering bör avgå om ett parti lämnar regeringen.
– Jag vill inte leda en regering om det kan finnas grund för att ifrågasätta dess legitimitet, säger Andersson.

Ny process

Formellt skulle Andersson ha tillträtt med sina rödgröna regering på fredag. Nu ska riksdagens talman Andreas Norlén i stället inleda en ny process för att hitta en statsminister.
– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt, säger Andersson.
– Det som har hänt är ju något helt unikt.
Andersson siktar dock på att snart komma tillbaka som statsminister med ny regering bestående av bara socialdemokratiska ministrar.
– Jag är fortsatt redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering, säger Andersson.
Hon bedömer att stödet för henne i riksdagen inte har förändrats. Miljöpartiet har uppgett att de kommer att släppa fram henne även i en ny statsministeromröstning.
Också Centerledaren Annie Lööf uppger att hennes parti kommer att släppa fram Andersson ännu en gång om Andersson levererar på överenskommelsen med Centern.
Socialdemokraterna har ingått överenskommelser med Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Riksdagens talman kan komma med besked om när nästastatsministeromröstning kan ske under torsdagen.

Miljöpartiet gav tummen ned

Avgången är en konsekvens av att Miljöpartiet tidigare under eftermiddagen meddelat att man lämnar regeringen. Orsaken är att Miljöpartiet inte vill regera på en budget som Sverigedemokraterna (SD) förhandlat fram med Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD).
De tre högerpartierna vann eftermiddagens budgetomröstning i riksdagen mot Anderssons budget med siffrorna 154–143. Deras budgetalternativ kunde vinna efter att Centern på onsdagsmorgonen meddelat att partiet inte kommer att stödja Anderssons budget.
Miljöpartiets (MP) språkrör Per Bolund och Märta Stenevi gav beskedet vid en pressträff tidigare under eftermiddagen.
– Trots att vi svarat upp på Centerns krav så har de valt att släppa fram en SD-förhandlad budget, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen, säger Stenevi.
– Det är inte MP:s uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget. Vi har en enig partistyrelse bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering på en budget som SD förhandlat fram.

Statsminister med knapp marginal

Budgetnederlaget kom bara timmar efter att Andersson godkänts som Sveriges 34:e statsminister.
Hon blev vald med med minsta möjliga marginal. Andersson fick 174 nejröster emot sig från M, KD, SD och Liberalerna. En nejröst till och hon hade förlorat statsministeromröstningen.
ANDRA LÄSER