Ledare: Pass på för de dolda eltjuvarna

Många elektroner små blir en stor elnota. Stora delar av vår elkonsumtion är indirekt, och bygger på ren slentrian i en uppkopplad vardag där vi inte tänker längre än den egna laddkabeln räcker.

I stället för ständigt skärmtittande: testa att läsa en bok. På bilden årets bokmässa i Frankfurt.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
24.10.2022 11:31 UPPDATERAD 24.10.2022 11:39
De flesta tänker inte längre än eluttaget. Denna höst har chockerande elpriser tvingat oss att haja till – men inte tillräckligt. Kurvorna på elbörsen rusar. Hur duktiga vi finländare än må vara på att hålla tillbaka med elförbrukningen då det kniper till har vi ändå inte kommit ur gamla tankespår. Vore det inte dags att dra ner på mobilsurfandet, Netflixandet och onlinespelandet?
Ordet elektricitet härstammar från det grekiska ordet för bärnsten: elektron. Flera århundraden före vår tideräkning upptäckte en viss Thales från Miletos, en av Greklands sju vise, statisk elektricitet då han gnuggade päls mot bärnsten. Thales insikter fanns att läsa hos oraklet i Delfi. Slår det gnistor kring dagens webbsurfare, som slökonsumerar mängder av el, utan att inse det?
Med el är det som med vatten. Mindre än fem procent av vår vattenkonsumtion utgörs av direkt vattenförbrukning. Resten är indirekt: så kallat dolt vatten som ingår i råvaror, mellanprodukter och energi hos de varor och tjänster vi köper. Vatten går åt inom jordbruk, industri och energiprocesser. Det faktiska vattenfotavtrycket avslöjar hur vattenintensiv vår vardag är.

ANDRA LÄSER