Ny bok sågar Sveriges åtgärder mot gängkriminalitet: "Gangstrarna anser att de vunnit mot staten"

Svenska regeringars oförmåga att förstå gängproblematiken har gjort att Sverige utvecklats till ett gangsterparadis, menar författaren Lasse Wierup.Under år av meningslösa försök att påverka har förortens unga brottslingar kunnat bygga upp status och våldskapital. I dag befinner sig många i en fas där de älskar det kriminella livet – eftersom de ser att de har vunnit mot samhället, säger han.

På bara några år har kartan över Sveriges gäng ritats om. "Genomsnittsåldern har sjunkit drastiskt och man meriterar sig in genom att begå extremt våld. Det är gangsteridentiteten framför allt", säger författaren och kriminalreportern Lasse Wierup.
Den erfarne svenske kriminalreportern Lasse Wierup har kommit ut med en ny bok om gängkriminaliteten i Sverige. I "Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd" granskar han några av de mest våldsamma grupperingarna – från de så kallade Shottaz och Dödspatrullen i Järva i Stockholm till ligorna i Biskopsgården i Göteborg och den nya generationens mc-gäng.

ANDRA LÄSER