Rocklegenden Patti Smith kommer till Helsingfors

Den amerikanska rocklegenden och poeten Patti Smith kommer till Helsingfors och Tammerfors i sommar. 

Patti Smith uppträder med sitt band på Kulturhuset i Helsingfors den 11 och 12 juni i sommar. Bilden tagen på en konsert i Philadelphia 2019.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
26.01.2023 16:18 UPPDATERAD 26.01.2023 18:46
Den amerikanska rocklegenden Patti Smith uppträder med sitt band på Kulturhuset i i Helsingfors den 11 och 12 juni och på Tammerforshuset i Tammerfors den 13 juni. Det skriver Kulturhuset i Helsingfors på sin hemsida. Patti Smith sågs senast i Finland på Ruisrock 2016 och 2018 på Flowfestivalen. 
Med sina 76 år är Smith en av rockhistoriens mest betydelsefulla musiker genom tiderna. Hon föddes i Chicago som Patricia Lee Smith år 1946 och har nominerats till en Grammy fyra gånger. Hennes debutalbum Horses kom 1975. En av hennes kändaste låtar Because the night, som hon skrev med Bruce Springsteen, har mer än 195 miljoner lyssningar på Spotify. Otaliga artister har sedan dess gjort en cover på låten. 2011 vann hon det prestigefyllda priset Polarpriset.
Sommaren 2013 uppträdde Patti Smith i Musikhuset i Helsingfors. Andrea Svanbäck beskrev henne då i sin recension i HBL 9.7.2013 som en urkraft: 
”På scen verkar Smith mycket lycklig och full i skratt. Hon rör sig otvunget, spexar och vinkar, skakar näven och bryr sig nada om att stativ faller omkull bakom henne”

Också författare och fotograf

Utöver sin musikkarriär har Patti Smith också varit verksam som författare och fotograf. År 2010 kom självbiografiska Just kids. Den skildrar hennes liv i New York i början av sjuttiotalet, de första stegen mot en artistkarriär och hennes förhållande med fotografen Robert Mapplethorpe. Boken har också blivit tv-serie.
År 2015 kom den självbiografiska uppföljaren M Train som avhandlar den andra delen av Patti Smiths liv, som Henrik Jansson i en recension i HBL 02.11.2015 beskriver som lätt melankolisk och flyktig: ”Det som i slutändan i varje fall berör mig mest är den melankoli som aldrig explicit uttalas, men som ändå är så starkt förnimbar. Den stillsamma sorgen över allt som försvinner och dör, nära människor och ting, och också över det ofrånkomliga åldrandet och de begränsningar det för med sig”. 
Hennes senaste bok En bok av dagar utkom på svenska i fjol.
Utöver konserterna i Finland uppträder Patti Smith också i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna.

ANDRA LÄSER