Slutröst om brexit i EU

Inte bra för någon – men bättre än ingenting. Med bistra miner stryker EU-parlamentet nu ett sista streck över brexitprocessen när man röstar om vinterns handels- och samarbetsavtal.

Nu röstar EU-parlamentet slutgiltigt om brexit. Arkivbild.
Ett drygt år efter Storbritanniens utträde ur EU den 31 januari 2020 ses det mest som en formalitet att nu också godkänna det avtal som reglerar samarbetet över Engelska kanalen.
Avtalet nåddes på julafton i fjol och har gällt provisoriskt sedan årsskiftet. Nu väntas det också bli på riktigt, när väl EU-parlamentets röstsiffror räknas ihop till onsdagsmorgonen.

Nordirland och fiske

Relationerna mellan EU och Storbritannien är allt annat än bra. Inte minst gäller det utvecklingen på Nordirland, med både rena oroligheter och ensidiga brittiska beslut om att förlänga vissa övergångsperioder.
– Vi är väldigt oroliga över återuppståndelsen av våld mellan folkgrupperna under de senaste månaderna. Och att Storbritannien inte uppfyller utträdesavtalet fullt ut är inte acceptabelt, säger Portugals EU-minister Ana Paula Zacarias i tisdagens EU-parlamentsdebatt.
I Frankrike jäser ilskan bland fiskare över att Storbritannien tar lång tid på sig att behandla ansökningar om fiskelicenser i brittiska vatten.
– Om nödvändigt kommer vi att vidta svarsåtgärder på andra områden, varnar EU-minister Clément Beaune i franska tv-kanalen BFM.
En stor majoritet av EU-parlamentets ledamöter väntas säga ja till handels- och samarbetsavtalet. Det brittiska utträdet är det dock få som gillar.

Storbritannien och EU

* 1 januari 1973: Storbritannien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG.
* 23 juni 2016: 52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Som följd av stanna kvar-sidans förlust lämnar premiärminister David Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesministern Theresa May.
* 17 oktober 2019: Efter flera års svåra förhandlingar nås enighet om ett utträdesavtal efter förhandlingar mellan EU-kommissionen och Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson, som ersatt May under sommaren.
* 31 januari 2020: Storbritannien lämnar formellt EU, men lyder fortsatt under övergångsregler fram till årsskiftet för att underlätta för allmänhet och företag.
* 24 december 2020: En uppgörelse nås om ett handels- och samarbetsavtal som gör att en "hård brexit", med höga tullar och handelshinder, kan undvikas.
* 27 april 2021: EU-parlamentet röstar om att formellt godkänna handels- och samarbetsavtalet.

ANDRA LÄSER