Fallåker Teater satsade på musikaler innan proffsteatrarna – firar 50 år av sång och skratt

Fredagen den 18 mars är det premiär för Fallåker Teaters jubileumsföreställning där de firar "50 år av sång, glädje och skratt", som kavalkaden och en jubileumsbok också heter.

Pressbild från när Jarl och Inge Åkerlund gjorde Csárdasfurstinnan 1983–1985. För paret har Fallåker varit som ett andra hem genom åren.
Jonas Forsbacka
15.03.2022 14:03 UPPDATERAD 15.03.2022 14:08
45 pjäser, 1 459 föreställningar och en publikmängd på över 250 000 människor. Det är siffror som ramar in de 50 år av teaterverksamhet man firar på fredagen vid Fallåker Teater i Bemböle i Esbo.
Teater har det spelats på Fallåker även under 40- och 50-talet, men milstolpen man firar i år är att man 1972 grundade traditionen att varje år spela något nytt på teatern. Pjäser som Vita hästen, Oklahoma, Annie Mästerskytten, Folk och rövare i Kamomillastad och en mängd olika farser har haft premiär på teatern genom åren.
Föreningsmedlemmen Iwe Ekström, som spelade teater på Fallåker i 15 år, säger att teatern upplevde en storhetstid på 80-talet när man spelade musikaler och operetter – genrer som de professionella teatrarna inte satsade på då. Ekström minns när teatern gjorde My Fair Lady (1981–1983). Under en period spelade man den på onsdag, fredag, dubbelföreställningar på lördag och en på söndag.
2004–2005 satte Fallåker upp Spelman på taket, vilket enligt Iwe Ekström varit en av de mest storslagna produktionerna rent konstnärligt. I förgrunden: Onni Holmberg och Jarl Åkerlund. Under jubileumskavalkaden kommer "Jalle" och Inge Åkerlund framföra sången "Älskar du mig än" från pjäsen.

Stående ovationer i Vasa

Kavalkaden på fredag bjuder på minnesvärda stycken ur pjäser som spelats under teaterns historia. Det blir dansnummer, sketcher och musikaliska framträdanden tolkade av de skådepelare och artister som stod på scen när det begav sig, men även av nya stjärnor. Ekström minns när teatern gjorde Csárdasfurstinnan 1983–1985, som även gjorde gästspel i Åbo och Vasa.
– Det är ett speciellt minne när hela publiken reste sig och gav stående ovationer till oss som amatörteater på Wasa Teaters scen, säger Ekström.
Föreningshuset Fallåker i Bemböle. I jubileumsboken om teatern har Iwe Ekström valt att lyfta upp de gräsrötter som varit avgörande för teaterns verksamhet, bland annat föreningshusets vaktmästare och kaffevärdinnor är intervjuade i boken med samma namn som jubileumsföreställningen.
Utöver premiären bjuder man på sex kavalkadföreställningar, den sista den 3 april. Produktionen leds av Peter Kirjonen och Jarl Åkerlund. Showens regissör är Lidia Bäck och sångaren Ann-Marie Walsh är tillbaka på Fallåker efter att ha flyttat tillbaka från England där hon bott i 20 år.
Ekström har också jubileumsåret till ära sammanställt en bok om teatern. Det är en historisk sammanfattning med bland annat bilder, recensioner och intervjuer.

ANDRA LÄSER