Det kan bli svårt att göra sig av med dyrt elavtal

Råkar man ha oturen att ens tidsbundna elavtal löper ut nu under vintern kan det bli rysligt dyrt att teckna ett nytt avtal. Se upp för en vanlig fallgrop i samband med ett nytt avtal.

De som ingick elavtal för ett år sedan och har kvar tid på avtalet är skyddade den här vintern. Andra har bara dåliga alternativ och en dyr vinter att vänta, säger Kristel Pynnönen, jurist vid Konsumentförbundet.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
07.09.2022 05:00 UPPDATERAD 07.09.2022 08:45
Hela idén med tidsbundna avtal är att man inte ska kunna säga upp dem, konstaterar Kristel Pynnönen, jurist i boendeärenden på Konsumentförbundet.
Hon har nyligen granskat och jämfört olika sorters elavtal. Enligt henne är det en djungel för konsumenter att navigera bland elbolagens olika avtalsformer.
Som konsument är det svårt att veta vilka rättigheter man har att säga upp ett avtal som är bundet på viss tid.

Hur ska man göra för att undvika att sitta kvar med en snuskigt dyr elräkning, ifall priset på el störtdyker tillbaka till normala nivåer under våren?

– Det går att avtala om att säga upp tidsbundna avtal i förtid mot en straffavgift, ett avtalsvite. Om det däremot inte står i avtalet kan det vara omöjligt att säga upp det.
Elbolag måste alltså inte erbjuda möjligheten. Ifall möjligheten finns, står det i det finstilta hur mycket det kostar att göra sig av med avtalet. Branschorganisationen Finsk Energiindustri rekommenderar kraftbolagen att avgiften ska vara skälig. Något annat finns inte skrivet om storleken på avgiften. Därför varierar avgiften stort.
När Vattenfall ännu sålde tidsbundna avtal var straffavgiften 15 procent av den kvarstående uppskattade elförbrukningen. Låt säga att du har ett år kvar av avtalsperioden och använder cirka 10 000 kilowattimmar om året. Och för enkelhetens skull säger vi att priset på elen är 30 cent per kilowattimme. Då skulle det kosta cirka 500 euro att säga upp avtalet. Nordic Green Energy tar 25 procent att säga upp ett tidsbundet avtal, vilket ger cirka 750 euro på samma premisser.
Helen tar beroende på elförbrukning 50 eller 200 euro att säga upp ett tidsbundet elavtal. Många andra elbolag, bland annat Fortum, erbjuder ingen möjlighet att säga upp avtalet i förtid. Då är det bara att vänta ut avtalsperioden. Det enda undantaget är vid flytt.
– Det är en god idé att redan när du tecknar ett nytt elavtal läsa igenom villkoren noggrant. Det kan vara mer fördelaktigt att ta ett avtal som inte är det billigaste, men som är billigt att säga upp ifall priset på el om ett halvår eller så blir märkbart billigare än i dag.

14 elbolag låter kunden bryta avtal

Webbplatsen Vertaa Ensin har gjort en rundringning till 53 elbolag för att jämföra vad det kostar att säga upp tidsbundna avtal. Av dessa 53 erbjuder 14 möjlighet att dra sig ur avtalet.
Ja: Enefit, Forssan Energia, GNP Energy, Helen, Karhu Voima, Lammaisten Energia, Lännen Omavoima, Nordic Green Energy, Nurmijärven Sähkö, Parikkalan Valo, Raseborgs Energi, Vihreä Älyenergia, Väre, Åbo Energi
Nej: Borgå Energi, Ekosähkö, Esse Elektro-Kraft, Fortum, Haminan Energia, Herrfors, Ilmatar, Imatran Seudun Sähkö, Jeppo Kraft Andelslag, Jylhän Sähköosuuskunta, Keuruun Sähkö, Koillis-Satakunnan Sähkö, Kokemäen Sähkö, Korpelan Energia, Kotimaan Energia, Kronoby Elverk, KSS Energia, Kuoreveden Sähkö, Kymenlaakson Sähkö, Köyliön-Säkylän Sähkö, Lumme Energia, Naantalin Energia, Nivos Energia, Nykarleby Kraftverk, Oomi, Paneliakosken Voima, Pohjois-Karjalan Sähkö, Sallila Energia, Tampereen Sähkölaitos, Vasa Elektriska, Vattenfall, Vetelin Energia, Äänekosken Energia
Källa: Vertaa Ensin
Ett annat alternativ som några elbolag erbjuder är en tilläggstjänst som gör det möjligt att byta elavtal under avtalsperioden ifall priset blir billigare.
Till exempel Väre erbjuder denna tilläggstjänst för 15 euro i månaden. Samma exempel enligt ovan, med ett år kvar av avtalet, skulle ha kostat cirka 180 euro i månadsavgifter.
Nackdelen är förstås att det skulle ha kostat samma summa även om det inte blir aktuellt med avtalsbyte under perioden.
Som huvudregel är det alltid tillåtet att säga upp ett avtal vid flytt. Eftersom elbolagen inte har de mest intelligenta it-systemen, finns det ett kryphål som en del har använt sig av eller tänker använda sig av.
I ett hushåll där fler än en person bor har den som haft elavtalet i sitt namn kunnat uppge att han eller hon flyttar. Därefter har någon annan i hushållet tecknat ett nytt elavtal på samma adress.
Det här är ändå inget som Kristel Pynnönen rekommenderar. I värsta fall är det ett avtalsbrott som kan ge rättsliga följder. Hon känner ändå inte till något fall som skulle ha gått till rättslig prövning.
– För tillfället är det halvt omöjligt att hitta ett elavtal som är billigt ifall man är tvungen att förnya sitt avtal. Det bästa sättet att få ner elräkningen är att minska elanvändningen.

ANDRA LÄSER