Hanne-Vibeke Holst levde fyra år med sitt fiktiva virus

– Det är fullkomligt surrealistiskt, säger den danska författaren Hanne-Vibeke Holst om coronakrisen som är kusligt lik den pandemi hon själv beskriver i romanen Som pesten. Men en stor skillnad finns det: den snabba härdsmältan i världsekonomin såg hon inte komma.

För två år sedan utkom Hanne-Vibeke Holsts roman Som Pesten på svenska. I Danmark betecknas den nu som profetisk. Författaren själv säger att det bara handlar om att skanna av tecken i tiden. – Varningarna om en pandemi har funnits länge, men alldeles för få har tagit dem på allvar, säger hon.
02.05.2020 17:00 UPPDATERAD 04.05.2020 09:30
Den har kallats profetisk, Hanne-Vibeke Holsts bok Som pesten. Det är ändå först nu vi förstår vidden av hennes romanbygge.
– Boken har klarat kraschtestet mot verkligheten. När den kom ut var det ingen som tog pandemihotet på allvar, men nu får all den research jag gjorde sin belöning. Det är jag glad för eftersom det finns saker jag vill säga med mina romaner.
För åttonde veckan i rad sitter Hanne-Vibeke Holst isolerad i sitt sommarhus på Själlands Odde. Huset ligger vackert inbäddat bland sanddyner och på promenadavstånd brusar Kattegatts vågor.

ANDRA LÄSER