En miljon hushåll utan ström efter ryska attacker

Nya ryska attacker har lett till stora strömavbrott i centrala och västra Ukraina. Över en miljon hushåll är utan ström, meddelar det ukrainska presidentkansliet.

Ukrainska soldater beskjuter ryska ställningar i närheten av Bachmut i Donetsk under fredagen.
22.10.2022 07:33 UPPDATERAD 22.10.2022 17:34
Enligt känt mönster från de senaste veckorna regnade det ryska projektiler över flera delar av Ukraina på lördagen. Många skjuts ned, men andra träffar i första hand energiinfrastruktur, och beskrivs därför som terrorbombningar mot det civila samhället.
Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfyrade Ryssland 36 raketer.
”Under natten inledde fienden en massiv attack: 36 raketer, varav de flesta sköts ned ... Det här är avskyvärda attacker mot kritiska föremål”, uppger presidenten på sociala medier.

Uppmanas lagra vatten

Över en miljon hushåll är utan ström, uppger Kyrylo Tymosjenko, rådgivare i ukrainska presidentkansliet. Strax efter att lokala medier rapporterat om ljudliga explosioner i staden Chmelnytskyj, som ligger i regionen med samma namn, blev staden helt utan ström. Invånarna uppmanas lagra vatten, ”utifall det också är borta inom en timme”, skriver kommunfullmäktige på sociala medier.
Den statliga operatören Ukrenergo fortsätter att uppmana människor att spara el.
”Skadornas omfattning går att jämföra med, eller kan överskrida, konsekvenserna av attacken den 10–12 oktober”, skriver Ukrenergo.

Rysk reträtt vid fronten

Vid fronten rapporteras Ryssland vara på reträtt. Ukrainska militärledningen i söder meddelar att ryska styrkor börjat flytta utrustning över floden Dnepr. Ryssland ska tillfälligt ha förstärkt frontlinjen med 2 000 soldater, därifrån ukrainska ställningar beskjuts, ”antagligen i ett försök att täcka sitt tillbakadragande”, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i sin dagliga uppdatering.
ISW bedömer dock att de nymobiliserade reservisterna inte kan stå emot ett eventuellt ukrainskt motanfall, så det ryska tillbakadragandet kan bli kaotiskt om så sker.
Det av Ryssland installerade ockupationsstyret i Cherson uppmanar invånare i staden med samma namn att ”omedelbart” lämna staden, på grund av Kievs motoffensiv.
Ryssland har tidigare inlett vad man kallar evakueringar från storstaden Cherson. Under den kommande veckan ska 10 000 civila om dagen ”omlokaliseras” från den ena sidan av floden Dnepr – som delar Cherson – till den andra sidan där Ryssland har tydligare kontroll. Även ockupationsstyrets ledning kommer att dra sig tillbaka.

Damm kan sprängas

I torsdags anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Ryssland för att ha minerat kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen. ISW tror att Ryssland kommer att spränga den dammen, ”för att täcka sitt tillbakadragande och för att förhindra ukrainska styrkor från att jaga ryska styrkor djupare in i Cherson”. Tankesmedjan tillägger att Ryssland i så fall troligtvis kommer att beskylla Ukraina för attacken.
Zelenskyj har liknat en sprängning av dammen vid floden Dnepr vid användandet av massförstörelsevapen, och varnat för en storskalig katastrof om så sker, med en rad översvämmade samhällen som följd.

ANDRA LÄSER