Sådant som Ronja Salmi funderar på

Ronja Salmi är en journalist och företagare som gett ut flera böcker och är programchef för Helsingfors bokmässa. Nu får denna framgångsrika 25-åring även en egen tv-serie.

Ronja Salmi tar upp ämnen som hon grubblar över i sin programserie.

Vad funderar du på, Ronja Salmi? sänds i Yle TV2 måndagar kl. 21.30, repris onsdagar kl. 19.30, torsdagar kl. 16.00 och lördagar kl. 11.50.

– Jag är 25 år och journalist, programledare, författare, kolumnist, företagare och chef.
Så presenterar sig Ronja Salmi i sin nya tiodelade programserie Mitä mietit, Ronja Salmi? För att bena ut meritlistan lite mera så har hon gett ut fem böcker, varav flera barn- och ungdomsböcker, och blev i januari ny programchef för Helsingfors bokmässa, den yngsta genom tiderna (kollegan Pia Ingströms intervju med henne kan läsas på HBL.fi). Hon har alltså vid sina unga år redan hunnit göra en lysande karriär som vi troligen bara sett början på.
Den nya tv-serien Ronja Salmi programleder riktar sig till unga vuxna, och tar upp vitt skilda ämnen som hon velat utforska. Allt från den svårbenämnda snippan och världens undergång till parförhållandets problematik. Men premiäravsnittet i kväll handlar om otillräcklighet, en känsla som vi alla mer eller mindre lider av, även en så framgångsrik person som Ronja Salmi som framstår som handlingskraften personifierad. Hon bekänner otillräcklighetskänslor främst i det privata och sociala; att vara för trött för att orka umgås med sin partner på kvällen, att inte hinna gå på sin kusins födelsedagsfest och att vara stingslig på möten.
Till sitt upplägg påminner serien om en annan livsstilsserie för unga vuxna, Gyllene Venla-belönade Jenny+ vars andra säsong för övrigt inleds i kväll strax före Salmis serie. Båda serierna tar upp ämnen som tangerar livet och dess olika problem och smärtpunkter, Salmi i och för sig utan sidekick och brunchdiskussion. Däremot söker även Salmi upp personer som kan resonera kring ämnena, i kväll bland annat en professor, några tonårstjejer och unga mammor, teaterregissören Akse Pettersson och riksdagsledamoten Jani Toivola. Den sistnämnda berättar om sin utmattningsdepression som han insåg att han led av när han skulle ta en taxi från Riksdagshuset och inte hade en aning om vart han skulle och vad han skulle tala om där.
Det här är med andra ord en helt vanlig smidigt producerad programserie, inget djuplodande, men inget heller som det finns anledning att känna sig otillräcklig över. Visuellt är det mera stramt än generöst färgsprakande Jenny+, men man har lyckats göra höstgråheten tv-mässig vilket är en bedrift. Efter avsnitten fortsätter diskussionen i sociala medier och till serien hör även en podd.

ANDRA LÄSER