Finlands miljöcentral har inte haft råd att kartlägga algerna

Algläget har varit exceptionellt i sommar, men Finlands miljöcentral har inte kommit ut på havet för att undersöka de blågröna algerna över huvud taget. Det skriver Helsingin Sanomat.

Havsforskningsfartyget Aranda renoveras, och det har inte funnits pengar att transportera ut specialbyggda forskningscontainrar som tänkt. Därför har Finlands miljöcentrals havscenter inte kunnat kartlägga eller förutspå algläget som tänkt - trots algsommaren.
17.08.2018 20:29 UPPDATERAD 17.08.2018 21:09
HBL skrev i våras om budgetnedskärningar som har gjort att Finlands miljöcentral knappt har råd att använda havsforskningsfartyget Arandra längre. Nu rapporterar Helsingin Sanomat att Finlands miljöcentral inte har kunnat kartlägga algläget till sjöss över huvud taget den här sommaren – trots att det har funnits rekordmycket blågröna alger.
Det beror på att renoveringen av Aranda inte blev klar som planerat till sommaren, samt på att de forskningscontainers som har byggts för just miljömonitoreringen i Skärgårdshavet och Finska viken inte har använts. Förklaringen är enligt Helsingin Sanomat penningbrist som har gjort att Finlands miljöcentral inte har haft råd att hyra fartyg som transporterar ut containrarna till sjöss.
Kartläggningen och uppföljningen av algläget har pågått sedan 1999, men alltså inte i år.
– Det är oerhört irriterande. Först skapar man ett fint containersystem, men sedan vill man inte betala för forskningen. Just den här sommaren hade det varit väldigt bra att undersöka kusterna, säger Juha Flinkman, utvecklingschef för Aranda vid Finlands miljöcentral, till Helsingin Sanomat.
Forskare hade funnits tillgängliga enligt honom.

ANDRA LÄSER