Liz Truss hänger löst efter gårdagens kaos

En kaotisk omröstning. En inrikesminister som avgår. Mitt i turbulensen står premiärminister Liz Truss som pressas allt mer av såväl Labour som sina egna. – Jag förväntar mig att hon avgår väldigt snart, säger Toryledamoten Charles Walker.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss under onsdagens frågestund i brittiska underhuset.
19.10.2022 20:58 UPPDATERAD 20.10.2022 13:47
Onsdagen var en kaotisk dag i brittisk politik. Först en hätsk utfrågning i underhuset. Sedan avgick inrikesminister Suella Braverman efter bara 43 dagar. Inte sedan andra världskriget har en inrikesminister suttit så kort tid på sin post, enligt BBC.
Detta följdes av en kaotisk omröstning om regeringens förslag om frackning, (gas- eller oljeutvinning via hydraulisk spräckning), vilken snarare ska ses som en förtroendeomröstning för regeringen.
Pressen på Liz Truss hårdnar. Tidningarnas förstasidor i Storbritannien pryds med rubriker som ”Totalt kaos” och ”Därför kan Truss inte sitta kvar”.

”Dagar – i bästa fall”

”Liz Truss alternativ är begränsade och minskar för varje timme. Det verkade som att hon hade veckor kvar. Nu ser det snarare ut som dagar, i bästa fall”, skriver Tim Bale, statsvetarprofessor vid Londonuniversitetet Queen Mary till TT.
Tror du att hon kommer att avgå?
”Hon kommer inte att gå om hon inte ställs inför belägg på att det kommer att bli en misstroendeomröstning och att hon kommer att förlora den. Då skulle hon göra klokt i att avgå för att undvika förnedring.”
Enligt Downing Street var Toryledamöterna på det klara med att röstningen om frackning sågs som en förtroenderöstning.
Regeringen slår fast för BBC att Toryledamöter som inte följde dess linje kan vänta sig ”disciplinära åtgärder”.

Turbulensen kring Liz Truss

Liz Truss valdes till partiledare för Konservativa Partiet (Tories) 6 september 2022.
Hon lovade kraftiga skattesänkningar för att kicka igång ekonomin.
Delar av förslaget möttes av kraftig kritik och pundet rasade. Truss tvingades backa på punkten om marginalskatten för höginkomsttagare och sparkade finansminister Kwasi Kwarteng.
Han ersattes med Jeremy Hunt som kvickt skrotade i princip alla utlovade sänkningar av skatten.
I onsdags anklagade oppositionsledaren Keir Starmer Truss för att inte genomföra några av sina löften.
Senare avgick inrikesminister Suella Braverman, efter att ha använt sin privata mailadress i regeringsfrågor. I ett brev till Liz Truss uttrycker Braverman dock "allvarlig oro" för att Truss brutit sina löften till folket. Braverman ersattes av Grant Shapps – tidigare motståndare till Truss.
Efter en turbulent omröstning i onsdags kväll om "frackning" anklagades partiet för att fysiskt och våldsamt ha försökt tvinga ledamöter att rösta för partilinjen. Talmannen har startat en utredning av saken.
Över tio konservativa ledamöter har krävt Liz Truss avgång.

”Brist på kontroll”

Labour-ledamöter beskriver det som att konservativa parlamentsledamöter pressades och fysiskt tvingades att rösta för partilinjen. Talmannen Lindsay Hoyle har startat en utredning i ärendet.
Tories fick visserligen genom förslaget men 40 ledamöter lade ned sina röster.
”Det är verkligen en demonstration av Truss totala brist på kontroll och auktoritet”, skriver Tim Bale.

Hur påverkar det här kaoset partiet?

”Det riskerar dess möjlighet att styra landet – och riskerar till och med att leda till val.”
Hittills har över tio ledamöter krävt att Truss lämnar sin post, enligt Sky News.
Den konservativa parlamentsledamoten Charles Walker skräder inte med orden i en intervju med BBC. Han säger att det inte finns någon väg tillbaka för regeringen.
– Jag förväntar mig att premiärministern avgår väldigt snart, för hon har inte vad som krävs för jobbet.

Inrikesministerns lämnande av regeringen

Enligt Suella Braverman själv valde hon att lämna regeringen efter att hon begått ”ett misstag”.
Misstaget var att hon använt sin personliga e-post för att skicka regeringsdokument till en kollega, rapporterar bland andra AP.
Men i sitt avskedsbrev till Liz Truss skrev också den starkt högerinriktade Suella Braverman att tiderna nu är ”tumultartade” och hon uttryckte ”allvarlig oro” för att premiärministern bröt löften till det brittiska folket.
Kort därpå kom beskedet från Downing Street att Grant Shapps utnämnts till inrikesminister. Shapps har lång politisk erfarenhet och han tillhörde inte Truss tillskyndare när hon kandiderade till Toryledare.

”Förödelse i ekonomin”

Tidigare under onsdagen, under den sedvanligt stormiga debatten under frågestunden, sparade oppositionsledaren Keir Starmer inte på krutet, utan häcklade Liz Truss om en kommande bok som skulle kunna vara ”ute lagom till jul”.
– Är det publiceringsdatum eller är det titeln? frågade han sig, till jubel och skratt från ledamöterna.
Det enda Truss uträttat på sin dryga månad vid makten är ”förödelse i ekonomin och en implosion i Tory-partiet”, hävdade Starmer. Han listade alla förslag hon redan tvingats stryka, och sade:
– De är alla borta. Så varför är ni kvar här?
Truss studsade då upp och spände ögonen i oppositionsledaren:
– Jag är en fajter, inte en som ger upp!
Truss fortsatte också att be om ursäkt för att finanserna inte tillåter alla tidigare utlovade åtgärder i pandemi- och energikrisen, men det imponerade inte på Starmer.
– Vad tror hon att folk ska säga: ”Det är lugnt, jag har inget emot att bli ruinerad, hon har bett om förlåtelse”?

Vem bestämmer?

Truss blev vald till Boris Johnsons efterträdare genom att i princip lova guld och gröna skogar – Storbritannien skulle gasa sig ur krisen genom gigantiska skattelättnader.
Men när Truss väl tillträtt slog de ekonomiska realiteterna till omedelbart. Hon tvingades slopa en omtalad marginalskattesänkning. Finansministern Kwasi Kwarteng fick sparken – efter 38 dagar.
Efterträdaren Jeremy Hunt rivstartade genom att skrota i stort sett hela Truss ekonomiska plan, alltså de förslag hon till brett högerjubel valdes på för bara någon månad sedan.
Därmed framtonar han som den tunga ledarfigur Truss hittills misslyckats med att bli. Spekulationerna går heta om vem som egentligen bestämmer på Downing Street i London, där finansministerns residens ligger vägg i vägg med premiärministerns.
Även om opinionsmätningarna är bister läsning för Truss kan hon finna tröst i att de formella möjligheterna att byta ut henne så snabbt efter tillträdet är små. Reglerna tillåter inte någon misstroendeomröstning inom partiet, och hon behöver inte utlysa val på länge än.

Viktig värdemätare

Men pressen är nu ändå så hård att många spekulerar i att hon kan komma att lämna självmant.
En viktig värdemätare kan komma inom kort då underhuset röstar om Labours förslag att riva upp en av Truss kontroversiella energiåtgärder, att tillåta ”frackning” (gas- eller oljeutvinning via hydraulisk spräckning). Sådan verksamhet orsakar stora lokala miljöskador, och är därför omstridd även i många högerpolitikers valkretsar.
Men Tory-partiapparaten har mobiliserats för ett nej till Labours förslag. ”Detta är en förtroendeomröstning för regeringen”, skriver partiet till sina ledamöter, rapporterar BBC underförstått: rösta enligt partilinjen, annars är vårt maktinnehav i fara.

ANDRA LÄSER