Tyskland uppges förstatliga gasbolag

Det är inte bara Uniper som kan tas över av den tyska regeringen. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg planerar Tyskland att ta över också två andra gasbolag som råkat i svårigheter.

Beslut om Unipers framtida öde är att vänta de närmaste dagarna om man får tro nyhetsbyrån Bloomberg.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
16.09.2022 16:29
Det stigande priset på naturgas har försatt inte bara Fortums dotterbolag Uniper utan också gasbolagen  Verbundnetzgas VNG och SEFE, tidigare Gazprom Germania i svårigheter.
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg planerar den tyska regeringen att förstatliga företagen. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till egna källor.
Enligt Bloomberg skulle Fortum få en nominell ersättning för sina aktier. Hur stor den i praktiken kunde vara uppger nyhetsbyrån inte, men enligt källorna kan en överenskommelse om Unipers framtid nås de närmaste dagarna.
Den tyska regeringens åtgärd är utformad för att förhindra att landets energimarknad kollapsar. Under förhandlingar som hittills förts  har man kommit fram till att förstatligandet av de tre gasbolagen är det rimligaste steget, skriver Bloomberg
I somras kom Fortum överens med tyska staten om ett kapitaltillskott till Uniper som skulle ge Tyskland en andel på 30 procent av gasbolaget, men låta Fortum hålla en majoritetsandel. Den överenskommelsens detaljer förhandlar parterna fortfarande om och de två senaste månaderna har Unipers ekonomiska situation försämrats.
Bolagets förluster uppges uppgå till rejält över 100 miljoner per dag. Enligt nyhetsbyrån Reuters har den tyska regeringen dessutom beslutat att gasleverantörerna inte får föra över sina ökade kostnader på kunderna som planerat från den första oktober utan först från den första november.
Reuters baserar sin uppgifter på ett memorandum från det tyska energiministeriet.

ANDRA LÄSER