Ovanligt mycket blågröna alger i Östersjön

Rikliga mängder cyanobakterier observeras fortsättningsvis i alla havsområden. I sjöarna är läget däremot bättre än tidigare år. 

En skylt varnar för blågröna alger i havsvattnet vid Mattby badstrand i Esbo i början av juli. 
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
21.07.2022 20:08
Förekomsterna av cyanobakterier, eller blågröna alger, är fortsättningsvis rikliga till havs, uppger Finlands miljöcentral SYKE i ett pressmeddelande. Sett till tidigare år vid samma tidpunkt finns det ovanligt mycket blågröna alger i havsvattnet.
Algblomningar har under de senaste veckorna observerats i alla havsområden och särskilt mycket i Skärgårdshavets och Finska vikens kustområden. På satellitbilder har också stora algmattor i Bottenhavet synats den senaste veckan.
I sjöarna är algläget däremot bättre än normalt och stora algmattor har inte påträffats någonstans i sommar. En viss ökning i observationer av blågröna alger har ändå konstaterats också i sjöarna i jämförelse med veckan innan.
Ytvattentemperaturerna i Finska viken har sjunkit lite grann på grund av att svalare djupvatten flödat upp till ytan. I genomsnitt rör sig ytvattentemperaturerna nu på mellan 16 och 18 grader i Finska viken.

ANDRA LÄSER