Finländska björnar gör kanonsuccé på nätet

Frågar man Valtteri Mulkahainen om djur är roliga är svaret ett självklart ”Ja!”. Hans bilder på björnar i den finländska skogen har spridits över hela världen i snart ett decennium.

Kan jag låna honung av dig? Så lyder den svenska översättningen av en av Valtteri Mulkahainens bilder som är nominerad till årets roligaste djurbild.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
26.10.2022 05:01 UPPDATERAD 26.10.2022 15:03
Sommarloven är långa för gymnastik- och hälsokunskapsläraren Valtteri Mulkahainen från Sotkamo. När semesterresorna var över letade han efter någonting att göra. I skåpet hittade han en liten digital kamera. 
– Finland är ett paradis för en fotograf. Ibland kan jag få en känsla av att jag inte ens är på jorden, eller någon annan planet. Jag är bara på de här helt fantastiska platserna, säger Mulkahainen. 
I skogen kan man andas ut. Läraren behöver inte tala, organisera eller planera. Det är det bästa med naturfotografering, tycker han.
Valtteri Mulkahainen.
En sommardag 2013 ser han en björn och tre små ungar mellan träden. Ungarna leker, stampar med fötterna och knuffar på varandra. De ser ut som dansande barn, tänker han och tar några bilder. 
– De tre björnungarna dansar i cirkeln. Det var första gången det blev en fullträff, och det är där den här björnfotograferingen faktiskt tog fart.
Bilderna på de dansande björnarna spred sig som en löpeld på internet och via de då relativt nya sociala medierna. Också stora etablerade världskända traditionella medier publicerade bilderna. Sedan dess har Mulkahainen blivit synonym med virala bilder på björnar, ofta porträtterade med mänskliga drag – humor och känslor.
– Jag är ganska förtjust i de små björnarna. De beter sig precis som små barn i en sandlåda som leker med varandra. Ibland slåss de med varandra. Sedan gör de upp igen. 
Sedan den sommardagen har Mulkahainens bilder setts av tiotals miljoner människor och han är en prisbelönad fotograf. I år är två av hans bilder nominerade till årets roligaste djurbild i tävlingen The Comedy Wildlife Photography Awards. Tävlingen vill genom lättsamma, roliga naturbilder lyfta fram vikten av att bevara vilda djur och deras habitat.
Även bilden "Romantic" är nominerad till årets Comedy Wildlife Photography Award. 
Han har redan vunnit det priset tidigare, för bästa titel för "Mother Returns from a Parents’ Meeting" (svenska Mor återvänder från föräldramöte) och bästa bildserie. 
– Det finns alltid nåt sätt att relatera scenen i en bild till människors liv genom titeln. Vad är det som händer? Jag tycker också om att läsa andras alternativa titlar, det berättar om vad det är som de ser hända.

ANDRA LÄSER