Populäraste dejtningsapparna i Finland

Det finns otaliga plattformar för nätdejtning, men de flesta har en hake: antingen få användare eller hög månadsavgift.

Tinder har många användare men får kritik för utseendefixering. Det finns många alternativ om man vill dejta på nätet.
Bille Sirén
13.02.2022 05:00 UPPDATERAD 14.02.2022 07:43
Om man vill lära känna nya människor, eller rentav hitta en partner, har man i hög grad varit hänvisad till nätdejtning under pandemin.
De flesta nätdejtarna känner till Texasbaserade Tinder, men det finns många andra appar. Här är några av de mest populära.

E-kontakti

Enligt E-kontakti själva har sajten flest användare i Finland med över 300 000 registrerade profiler. Det är ändå osäkert hur många av dem som är aktiva användare.
Finländska E-kontakti har sin kundtjänst i Finland som uppges gå igenom alla profiler för att minimera risken för bedrägerier.
Att skapa ett konto och skrolla singlar är gratis, men här kommer haken: funktionen att skicka och ta emot meddelanden kostar 35 euro i månaden eller 90 euro i halvåret.
E-kontakti ägs sedan årsskiftet av företaget City Digital, som även driver dejtningsapparna Treffit24 och Deitti.net.

Happy Pancake

Svenska Happy Pancake är, till skillnad från E-kontakti, "100% gratis" som bolaget skriver på sin hemsida. Men en del användare irriterar sig på mängden reklam i appen – som är förklaringen till att den är kostnadsfri.
Medan andra appar slumpar vem som visas för dig har Happy Pancake en sökfunktion för att filtrera resultaten, till exempel utseende, yrke och boendeort.
Happy Pancake är efter Tinder den mest populära plattformen i Sverige, enligt studien Svenskarna och internet 2021.

Elitsinglar

Den här appen riktar sig främst till "civiliserade singlar" – vad det nu sedan betyder.
"Alla från upptagna karriärister till singelföräldrar till 50+ singlar använder sig av vår sida för att finna hållbar kärlek", skriver bolaget på sin hemsida.
Trots namnet är alla över 18 år välkomna, men de flesta användarna är mellan 35 och 55 år.
Elitsinglar använder ett personlighetstest för att koppla samman singlar med liknande drag. Men för att få tillgång till alla funktioner, inklusive precisa resultat av testet, måste man betala 30 euro i månaden.
Elitsinglar grundades 1997 i USA och har numera säte i Tyskland.

Grindr

Grindr är den största uttalade appen för HBTQ+-dejtning, i synnerhet för manliga sexuella relationer. Appen har ett rykte om sig att lämpa sig för kortare, mer ytliga relationer.
Ryktet har även befläckats av en skandal 2020, då Norge stämde företaget för att olagligt ha delat personuppgifter om geografiskt läge, ålder, kön och mycket mer med tredje part, i marknadsföringssyfte. Grindr tvingades betala 6,5 miljoner euro i skadestånd.

OK Cupid

Lanserades redan 2004, men har inte nått en stor användarskara i Finland. Användare svarar på otaliga frågor om värderingar, som hur viktigt ens sinne för humör är och hur man förhåller sig till sexualitet, vilket sedan styr förslagen på vem man kunde passa ihop med.

Text-tv

Tro det eller ej, men MTV3:s sida 895 i text-tv tillägnas fortfarande sällskapssugna tv-tittare. Här kan man ta kontakt utrustad med bara sms och tv-apparat. Men den svenskspråkiga användarskaran verkar dessvärre vara minimal.

ANDRA LÄSER