Puigdemont släpps inte på fri fot

Carles Puigdemonts kommer att fortsätta sitta frihetsberövad, meddelar den tyska åklagaren.Den katalanske ex-ledaren får vänta på besked om han kommer att utlämnas till Spanien – troligen till efter påskhelgen.

Puigdemont ställdes under måndagseftermiddagen inför en regional domstol i staden Neumünster i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.
Efteråt mötte den tyske åklagaren upp pressuppbådet som samlats utanför och gav besked: Puigdemont kommer att hållas frihetsberövad fram tills dess att ytterligare en rättsinstans i staden beslutat huruvida han ska utlämnas till Spanien eller inte.
Det är ett beslut som troligen dröjer till efter påsk, enligt en talesperson vid domstolen.
Gripandet av den katalanske ex-presidenten har väckt omfattande protester i Katalonien. Totalt skadades omkring 100 personer, varav 23 poliser, under protester på söndagskvällen runt om i regionen. Nio personer har gripits, enligt myndigheterna.
Puigdemont gick i landsflykt i Belgien i början av november. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott efter höstens otillåtna folkomröstning och självständighetsförklaring för Katalonien.
I fredags återaktiverade domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont. Och på söndagsförmiddagen stoppade tysk polis en bil vid orten Schuby, cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I fordonet fanns Puigdemont och fyra personer. Sällskapet var på väg till Belgien, skrev Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas på Twitter.
ANDRA LÄSER