Petteri Orpo på fredens öar: "Natomedlemskap en enbart positiv förändring för Åland"

– Östersjön är i fortsättningen nästan som Natos innanhav, säger Petteri Orpo (Saml) i Mariehamn, och bedömer att Finlands och Sveriges Natomedlemskap förändrar läget för Åland till det bättre.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och Kai Mykkänen besökte också Bomarsunds fästning.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
17.08.2022 12:05 UPPDATERAD 17.08.2022 14:20
– Samarbetet mellan fastlandet och Åland ska vara tydligt, och eventuella förändringar ska utgå från ålänningarna själva, säger Petteri Orpo (Saml) efter att han träffat representanter för systerpartiet Moderat Samling i Mariehamn.
Samlingspartiets partiledning håller sommarmöte på Åland.
På tisdagskvällen höll Orpo för första gången ett tal helt på svenska under middagen i Smakbyn. På onsdagens pressträff valde han svenska i de sammanhang som gällde Åland.

”Förändringen för Åland enbart positiv”

Några överraskningar kommer Orpo inte med, han upprepar Finlands skyldighet att skydda och försvara Åland.
– Finlands och Sveriges Natomedlemskap förändrar områdets säkerhetsläge. Enligt mig är förändringen för Åland enbart positiv. Östersjön är i fortsättningen nästan som Natos innanhav.
Han lovar också för det opinionsledande partiets del att reformen av självstyrelselagen ska fortsätta.
– Samlingspartiet vill fortsätta samarbetet med Åland. Jag vet från tiden i Sipiläs regering att det finns utmanande frågor, men det handlar också om vad Åland själv vill. Nästa regering ska arbeta i gott samarbete med Åland, säger Orpo.
Det var under regeringen Sipiläs period som en del av reformen gjordes, den som gäller finansieringen.
Wille Valve, ordförande för de åländska moderaterna, säger att det gäller tre, fyra frågor där förhandlingarna om lagen nu kört fast. Det finns också andra områden där Åland och fastlandet är överens.
– Vi tar självstyrelselagen på allvar, och vi är färdiga att prioritera det efter kommande val. Det är viktigt att vi tar tillräckligt med tid för det, säger Elina Valtonen (Saml).
På en fråga om huruvida det är en pik till nuvarande regering, säger Valtonen att det ”kanske är lite underligt att det nu gått tre år och inget hänt”.
– Och nu då det är ett halvår kvar så byts den ansvariga ministern ut. Det ser inte bra ut, säger hon.
Anna-Maja Henriksson (SFP) som varit Ålandsminister fram till i somras har sagt att självstyrelselagen har varit en hög prioritet, men att målsättningen var att få reformen klar före hösten.
– Nu kommer detta inte att ske. Jag har föreslagit att tillsätta en arbetsgrupp för de frågor i självstyrelsereformen kring vilka det ännu inte rått enighet mellan Finlands regering och Åland. Nu visade det sig att detta inte var tillräckligt för Åland, utan man ville sätta hela reformen till en ny arbetsgrupp, sade Henriksson i ett pressmeddelande i somras inför ministerbytet.
SFP motiverade också ministerbytet i somras, då Thomas Blomqvist blev Ålandsminister, med en jämnare arbetsfördelning.
Efter detta har ändå flera röster höjts på Åland för att man skulle kunna dela upp arbetet ändå, föra vissa delar i mål och arbeta vidare enbart med de oklara bitarna.

ANDRA LÄSER