Stenson: Var drar du gränsen?

Svenske golfstjärnan Henrik Stenson svarar nu på kritiken att han valt att spela för den saudiskfinanseriade golftouren. – Var ska du dra gränsen, frågar han sig om beslutet.

Henrik Stenson svarar nu på kritiken att han valt att spela på den saudisponsrade golftouren.
23.10.2022 14:47 UPPDATERAD 23.10.2022 18:06
Sveriges Television har träffat Stenson i anslutning till den näst sista deltävlingen på LIV-touren som nyligen avgjordes i Saudiarabien.
Just Saudiarabien och landets statliga investeringsfond ligger bakom golfsatsningen som väckt kraftig internationell kritik, en kritik som riktats även mot spelarna på touren, bland annat då Stenson. Detta utifrån landets bristande mänskliga rättigheter där kungahuset håller landet i ett järngrepp och till exempel fackföreningar inte tillåts liksom församlings- eller religionsfrihet.
Touren har setts som ett sätt till så kallad ”sportswashing”, det vill säga att bättra på landets rykte genom att sponsra idrottsevenemang.
– Var drar du gränsen? Jag spelar på den här touren, den här ligan och det är det jag fokuserar på. Vi kan grotta in oss i det här i all oändlighet om vi bara ska kolla på det. Det är ju allt från abortregler till dödsstraff och allt vad det kan vara. Vem är det som ska bestämma gränserna? Jag vet inte, säger Stenson till SVT.

Svarar med motfråga

På en fråga om var Stenson själv drar sin gräns svarar han med en motfråga och utvecklar sedan:
– Var jag drar min gräns? Jag har ju spelat i Kina under 20 års tid, de ligger ju inte jättehögt upp på olika listor. Europatouren, eller DP World Tour som det numera heter, är ju sponsrad av Dubai. Vi har alla fotbollslag som är sponsrade av Qatar, Abu Dhabi och även Saudi som sponsrar Newcastle.

Dementerar belopp

Stenson medger i intervjun att prispengarna har varit ett skäl till bytet från PGA-touren till den konkurrerande golftouren. Att han ska ha fått över 45 miljoner euro för att kliva över dementerar han dock:
– Absolut handlar det om pengar, men inte i närheten av sådana belopp, säger han men vill inte specificera närmare.
– Nej, jag går inte in på individuella kontrakt. Det har vi aldrig gjort, och det gör vi inte nu heller.

ANDRA LÄSER