Följ valkvällen som ett proffs: Här är tio saker att hålla ögonen på

Räkna mandat – inte procentenheter. Valet avgörs strax ovanför ribban, där de sista mandaten i varje krets kan kasta om ordningsföljden. Gör Sanna Marin ett ovanligt trick, rasar De Gröna i Helsingfors och hur går SFP-kampen i söder?

Det är antalet mandat som avgör i slutstriden för Riikka Purra (Sannf), Petteri Orpo (Saml) och Sanna Marin (SDP). Hur många småpartier kommer in, hur går det för SFP i Nyland, blir kvinnorna färre? Så följer du valkvällen.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
02.04.2023 14:46 UPPDATERAD 26.05.2023 09:25

1. Störst kanske inte blir först

Det är inte procenten som avgör vem som får första turen att sondera en regering. Det är antalet mandat i riksdagen. Kampen är så jämn att den avgörande faktorn är marginalerna i varje enskild valkrets. Vilka partier som kniper den sista platsen i valkretsarna är intressant.
Det är möjligt att det parti som får största procenten ändå inte vinner flest mandat, och därmed inte blir störst.
Sannfinländarnas Riikka Purra följde valresultatet i välfärdsområdesvalet 2022.

2. Skynda långsamt med slutsatserna

Det första som kommer är förhandsrösterna. Traditionellt är det mindre betoning på städerna bland dem. Också när det gäller rösterna på själva valdagen brukar städernas röstmängder räknas långsammare. Det innebär att läget för partier som är stads- eller landsbygdsbetonade skiftar under kvällen. 
Yle använder sådana data för att göra en prognos över slutresultatet. Den prognosen väntas omkring 21.45, men tidpunkten kan variera.

3. Varje valkrets har sitt eget val

I vart och ett av dessa minival avgörs partiernas fördelning separat från de andra valkretsarna. 
I Nyland, som är en stor valkrets, kan skillnaden mellan den sista som kommer in och den första som ramlar ut bli liten, och avgöras sent.
Här finns dessutom väldigt olika prognoser om mandaten. För Samlingspartiet är det mycket viktigt att få mest just i Nyland, men Sannfinländarna jagar dem. Sannfinländarna kan dessutom vinna mandatstriden strax ovan ribban i Satakunta, där Europaparlamentariker Laura Huhtasaari är dragplåster, och i Birkaland där partiet tycks gå förbi Samlingspartiet. Men de lokala mätningarna är osäkra.

4. Håller Henrikssons optimism? 

SFP:s partiledare har sagt att hon hoppas på tilläggsmandat i Nyland och Helsingfors. Det är svårt, trots att båda valkretsarna har fler platser i riksdagen än i förra valet. Samtidigt har befolkningsmängden ökat och de röster som krävs är fler. 
I Helsingfors är ögonen åtminstone på Eva Biaudet, som för kampanj för återval, och Marcus Rantala som för kampanj för att komma in i stället. 
SFP-kampen i Nyland är fartfylld och öppen. En plats jagas bland annat av östnyländska kandidater. I förra riksdagsvalet var Anders Adlercreutz partiets största röstmagnet i Nyland. Då kom ingen SFP:are från Östnyland in. Mikaela Nylander som förlorade sin plats i förra valet hoppas på comeback, men samtidigt syntes det i välfärdsområdesvalet att nya röstmagneter jagar framgång och siktar seriöst på inval.
Helsingin Uutisets och Länsiväyläs lokala opinionsmätningar ger SFP ett mandat i Helsingfors och tre i Nyland – som i förra valet. Men som alltid med ett litet parti är samplet väldigt litet i allmänna opinionsmätningar och kopplingen till utfallet är osäker.
Att behålla SFP-mandatet i Åboland är heller ingen självklarhet.
Mikaela Nylander och Eva Biaudet under Svenska riksdagsgruppens möte i Borgå 2022.

5. Hur mycket faller De Gröna? 

Att Centern tappar väljarstöd har varit ett utdraget fenomen. Också De Gröna riskerar tappa på sina kärnområden. Det är möjligt att ett mandat i Nyland och två i Helsingfors är på fallrepet. Ser man positivt på saken kan partiet ändå nå sitt näst bästa valresultat någonsin. Före framgången 2019 var De Grönas högsta bedrift 8,5 procent och nu ligger mätningarna kring nio. 
En förlust har ändå betydelse för regeringsenergin: ”Det är svårt att gå in i regeringsförhandlingar med huvudet under armen” som en politisk bakgrundskraft uttryckte det. Sitter Maria Ohisalo kvar som partiledare?

6. Gör Sanna Marin en ovanlig bedrift?

Opinionsmätningarna tyder på att statsministern och SDP:s ordförande Sanna Marin kan göra en ovanlig bedrift: Att höja partiets väljarstöd efter att ha burit regeringsansvar. I förra valet vann SDP med 17,7 procent av rösterna, nu ger mätningarna omkring 19 även om SDP inte ligger först.
Sanna Marin (SDP).

7. Hur lyckas kändisexperterna?

De nya kändisarna i det här valet är olika experter, inte minst sådana som fått synlighet under coronatiden, vårdkrisen eller Ukrainakriget. Samlingspartiet i Nyland ställer exempelvis upp generalmajor Pekka Toveri, cyberprofessorn Jarmo Limnell och HUS-chefen Lasse Lehtonen, samt i Helsingfors Försvarsmaktens tidigare kommendör Jarmo Lindberg och läkaren Maaret Castrén. De Gröna ställer upp vaccinforskaren Mika Rämet i Uleåborg. I Helsingfors ställer Vänsterförbundet upp Alexanderinstitutets Markku Kivinen  och SDP emeritusprofessorn Jukka Kekkonen. Liberalerna ställer upp Finlands Bank-ekonomen Sanna Kurronen i Nyland.

8. Blir valdeltagandet högre? 

I förra riksdagsvalet steg det till över 72 procent, och bröt en sjunkande trend. Att fler har förhandsröstat berättar ännu inte hur det går på valdagen. 
En gammal analys är att högre valdeltagande skulle gynna bland annat Sannfinländarna och De Gröna vars väljare varit mer rörliga och osäkra. Men det är inte nödvändigtvis lika sant som förr att Sannfinländarnas väljare skulle vara osäkra. Nu tycks fler av dem ha bestämt sig tidigare.

9. Var den förra riksdagen mest jämställd?

I förra riksdagsvalet blev 93 kvinnor invalda i riksdagen, vilket är det närmaste hälften man kommit. Särskilt stor var kvinnodominansen i De Grönas riksdagsgrupp med 17 kvinnor och tre män. Mansdominansen – bortsett enmansgrupperna – var störst i Sannfinländarna där tre fjärdedelar av gruppen var män. 
Sjunker andelen kvinnor igen? Bland alla kandidaterna är andelen större än förr, men de är klart under hälften i Sannfinländarna, vars grupp kan växa.

10. Kommer det fler småpartier?

Om Harry Harkimo gör ett bra val kan han förnya sitt mandat för Rörelse Nu. 
Men ännu ett litet parti, Liberalerna, sticker upp framom de andra små i Nyland. Om ett nytt parti gör intåg så skulle det vara där, men det är osäkert. I vilket fall som helst är det i så fall Samlingspartiet som kommer att gräma sig över nya tävlare på plan.
Harry Harkimo från Rörelse Nu.

ANDRA LÄSER