Finlandiavinnaren: "Lär er svenska, töntar" – Sampo Terho kräver ursäkt

Finlandiavinnaren Juha Hurme drar en lans för svenskan i sitt tacktal. Efter att kulturminister Sampo Terho krävt Juha Hurme på en ursäkt för sitt uttalande, har Hurme nu också gett en sorts ursäkt.

Juha Hurme
Författaren Juha Hurme, som får årets Finlandiapris för sin roman Niemi, bjöd på en överraskning i sitt tacktal på Nationalteatern på onsdagen.
Hurme inledde talet med att varna för att människan är på väg att förstöra vår planet. Han sade bland annat att människans inverkan på klimatet och miljön hotar förvandla "denna apornas planet till en okänd himlakropp".
Hurme talade varmt för konst och vetenskap som de enda verktyg som möjliggör utvecklingen från apstadiet till människa.
Mot slutet av sitt tal bytte Hurme plötsligt språk från finska till svenska. Han prisade svenskspråkiga författare för att de "lärt honom det man måste känna till för att kunna vinna ett Finlandiapris". Hurme lyfte särskilt upp poeten Elmer Diktonius (1896–1961).
"Tsekatkaa till exempel Elmer Diktonius, om ni inte tror mig, tsekatkaa jo tänään, han är så suverän!”, sade Hurme, som blandade språken friskt.
Hurmes slutkläm löd så här:
– För er, som inte förstod vad jag nyss sa, har jag ett enkelt råd: lär er svenska, töntar! (Opetelkaa ruotsia, juntit!). Er världsbild öppnas på ett förunderligt sätt.

Terho kräver ursäkt

Kulturminister Sampo Terho (Blå) har svårt att svälja Finlandiavinnarens ord.
Terho skriver på Twitter att han hoppas Juha Hurme ber om ursäkt för sitt uttalande.
Terho skriver att öknamn inte främjar språkdebatten och inte heller vidgar någons världsbild.
På torsdag morgon gav också Hurme en sorts ursäkt i Yles Aamu-tv.
– Som en schysst människa ber jag nu Sampo om ursäkt för att min milda humor, som du inte över huvud taget förstod, fick dig att göra ett så hastigt utträde ur ditt själsliga skåp. Jag önskar dig en välsignad adventstid och att julgubben ger dig en två nummer större mössa. Nu har en ursäkt getts och allting är bra.
Uppdaterad 30.11 kl. 8.48: Juha Hurmes ursäkt i Yles Aamu-tv.
ANDRA LÄSER