En enskild konstnär blev betydelsefull för Finlandsbilden – Gallen-Kallela skapade allt från Kalevalafresker till Finlands Vita Ros

Den som sätter sin fot i Finlands Nationalmuseums byggnad kan inte undgå Akseli Gallen-Kallelas verk – förutsatt att hen lyfter blicken upp mot taket. Nu uppmärksammar museet konstnären med en utställning som speglar hans mångsidighet, och i hallen bjuds det bland annat på freskdisco.

Gallen-Kallela i färd med att måla Nationalmuseets fresker. Till vänster skiss för fresk i Finlands paviljong vid världsutställningen i Paris 1900.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
02.12.2022 11:33
– Nu kan ni testa er ålderssyn, skämtar museilektor Sanna Valoranta-Saltikoff då en skara journalister samlas i Finlands Nationalmuseums centralhall för att bekanta sig med museets Akseli Gallen-Kallela-utställning, som öppnas i december och pågår till april.
Syntestet går ut på att hitta väl dolda initialer och textsnuttar i de fresker med Kalevalamotiv som Gallen-Kallela målade i Nationalmuseets tak, ett jättelikt arbete som den mångsidiga konstnären utförde med hjälp av sonen Jorma – i grevens tid, Akseli dog endast tre år efter att det slutförts 1928. Museilektorn lovar placera ut teaterkikare i hallen så museibesökarna kan studera freskerna i detalj.
– Här under freskerna kommer vi också att hålla freskdisco, under jullovet även dagtid med barnfamiljer som målgrupp, berättar Valoranta-Saltikoff, som är ansvarig för evenemang och publikarbete.

ANDRA LÄSER