Rantala om avtalet med Servea: Inte genomtänkt

Helsingin Sanomat rapporterade på måndagen om att ett antal pensionärer blivit utan mat efter att företaget Servea tog över tjänsten av matleveranser tidigare i mars. Marcus Rantala som sitter i Helsingfors stadsstyrelse är besviken över att det uppstått problem.

Oklart avtal? Marcus Rantala är besviken över att det uppstått problem med matleveranserna inom äldrevården i Helsingfors.
Efter att Helsingin Sanomat avslöjade att ett antal pensionärer blivit utan mat på grund av att företaget Servea haft problem med matleveranser har diskussionen gått het.
Helsingfors stadsstyrelse behandlade fallet som ett extra ärende då den samlades på måndagskvällen. Enligt Helsingfors stadsstyrelseledamot Marcus Rantala (SFP) är det möjligt att det skett misstag i upphandlingen av kontraktet. Stadsstyrelsen har bett om en utredning för att få reda på detaljerna i avtalet.
– Om det kommer fram att Servea inte uppfyller kraven handlar det om ett tydligt regel- och avtalsbrott, säger Rantala.
Enligt Serveas ägare Marika Peiponen tillhandahåller Servea alla de tjänster som staden betalar för. Telefontjänster eller snabbare leveranstider skulle leda till ökade kostnader.
– Vi kan inte konkurrera med de stora företagen eftersom våra inköpspriser är så mycket högre, säger Peiponen till Helsingin Sanomat.
Rantala betonar vikten av att övervakningen av kostnaderna fungerar. Ifall kostnaderna är för höga måste man överväga andra alternativ.
– Vi måste undvika överpris. Om Serveas påståenden stämmer är lösningen ohållbar och konceptet inte värst genomtänkt, säger Rantala.

Kommunikationsproblem

Enligt Servea är det meningen att pensionärerna ska göra sina inköp på nätet.
Rantala anser i sin tur att man här kunde beakta målgruppen bättre. Han undrar om alla pensionärer verkligen förväntas kunna sköta sina ärenden på webben. Han har också märkt att det är svårt att få kontakt med någon ansvarig på bolaget.
– Flera kunder har upplevt att det är svårt att kontakta dem och det har vi också märkt. Det är aldrig ett värst gott tecken, säger Rantala.
Nu ska Social- och hälsovårdsnämnden inleda förhandlingar med Servea för att utreda vilka tjänster som ingår i kontraktet. Efter utredningen vet man ifall problemen finns i upphandlingen eller om det är Servea som inte uppfyller kraven.

ANDRA LÄSER