Segertippade Eleni Foureira höjer Saara Aalto till skyarna – "Vi firade semifinalsegern tillsammans"

Cypern är nu det hetaste tipset till slutsegern i Eurovision Song Contest på lördag. Sångerskan Eleni Foureiras eldiga shownummer "Fuego" har passerat både Norge och Israel på oddslistorna.

Eleni Foureiras hårflängande till eldflammor är ett effektivt nummer som många i presscentret i Lissabon rankar som det snyggaste i teverutan. Foto: Andres Putting/SPT
11.05.2018 07:29 UPPDATERAD 11.05.2018 08:07
Bara några minuter innan Eurovisionens andra semifinal börjar sändas får SPT en kort pratstund med Cyperns sångerska Eleni Foureira.
Eurovisionsstjärnan, som omges av autografjägare utanför hotell Tivoli Oriente, ska just in i en taxi, men stannar upp då jag ställer frågan vad hon tycker om Finlands representant. Både Finlands Saara Aalto och Sveriges Benjamin Ingrosso bor på samma hotell som Foureira.
–  Saara är en helt otrolig kvinna, en god människa med en fantastisk röst. När jag först hörde henne så blev jag helt hänförd. Ni måste vara väldigt stolta över henne. Jag är så glad att vi har träffats, säger Foureira.

Fest tillsammans?

Foureira berättar att hon redan före tisdagens första semifinal sade till Aalto att de skulle fira finalplatsen tillsammans efteråt.
–  Hon blev lite förvånad, men jag sade att hon inte skall förlora tron på sig själv. För mig fanns det inga tvivel på att Saara skulle gå till final. Jag peppade henne, hon har helt enkelt en så fantastisk röst, säger Foureira.
–  Ni skall få se att hon överraskar på lördag. Saara är stor, större än ni tror.

Gemensam dröm

Foureira berättar att hon har en sak gemensamt med Aalto. Deras största dröm var att en gång få stå på Eurovisionsscenen och uppträda för hela världen. Nu har drömmen gått i uppfyllelse.
Tidigare under Eurovisionens invigningsfest ställde SPT frågan till grekiskcypriotiskan om hon tror att hennes showstopper kan förstöra festen för Aalto.
–  Nej, snarare tvärtom. Saara Aalto är så proffsig och hon har kanske den bästa låten, sade Foureira då.

Fest tillsammans!

På presskonferensen som Saara Aalto höll för den finska pressen på natten till onsdag berättade Aalto att hon kommit Eleni Foureira nära under veckan som gått.
Jag frågar Foureira om det blev någon fest.
–  Jag hade rätt i min övertygelse, så visst hade vi party tillsammans efteråt, säger sångerskan och försvinner in i taxin.
På lördag får vi se om det är Aalto eller Foureira som drar det längre strået i Eurovisionsfinalen.

Cypern favorit nummer ett

Sent på torsdagen var oddsläget i Eurovision Song Contest följande:
1. Cypern
2. Norge
3. Israel
4. Frankrike
5. Litauen
6. Sverige
7. Estland
… 13. Finland

ANDRA LÄSER