Legendariska gympaläraren som aldrig missat en Stafettkarneval: Ibland har jag åkt ensam

När Stafettkarnevalen ordnas, då är Harri Bergström från Åbo på plats. – Jag har inte missat en enda Stafettkarneval sedan jag sprang i gatustafetten för Karis-Billnäs samlyceum 1961, säger den numera pensionerade gymnastikläraren.

Harri Bergström har deltagit i alla Stafettkarnevaler sedan 1961, då han sprang i gatustafetten för sitt gymnasium Karis-Billnäs samlyceum. Oftast har han varit på karnevalen i egenskap av gymnastiklärare från Åbo, under senare år har han kommit för att njuta av stämningen i publiken. Här sitter han mitt i hejarklacken från Tegengrenskolan i Vörå.
21.05.2022 20:35 UPPDATERAD 22.05.2022 11:00
Harri Bergström är som fisken i vattnet när han rör sig på läktarna på Olympiastadion. Han hälsar på bekanta funktionärer och lärare överallt där han går. Men så har "Speedy" Bergström också varit på plats varje gång Stafettkarnevalen har ordnats – först som löpare, en gång som frivillig funktionär och sedan i många år som gymnastiklärare i S:t Olofsskolan och Katedralskolan i Åbo.
– De år som skolan inte fick ihop något lag åkte jag ensam till Helsingfors eller Vasa för att titta på tävlingarna. Det är något speciellt med stafetter, jag har alltid tyckt om dem! Det händer saker ständigt, folk snubblar eller tappar pinnar, det är spännande ända till sista växlingen, säger Speedy Bergström.
Hans intresse för Stafettkarnevalen tändes i gymnasiet, då han som 19-åring fick delta i gatustafetten för Karis-Billnäs samlyceum.

ANDRA LÄSER