Ateneum uppmärksammar Albert Edelfelt stort – nationalklenoden och kosmopoliten kunde franska bättre än finska

Albert Edelfelt är ett konstnärsnamn som alltid tycks intressera. Ateneums nya utställning omfattar över 200 verk med fokus på kosmopoliten Edelfelt.

Albert Edelfelts utställning på Ateneum öppnar i maj med hela 230 verk. På havet, som ägs av Göteborgs konstmuseum, var ett av de första verk han målade i sin sommarateljé i Haiko, som fyller 140 år i år.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
04.05.2023 18:42
– För att nå framgång räcker det inte med att vara tekniskt skicklig. Man behöver lite tur också, och starka nätverk. Då man får sina verk utställda sprids ryktet – framgång föder framgång, säger Anne-Maria Pennonen.
Ämnet för dagen är konstnären Albert Edelfelt (1854–1905), men uttalandet kunde lika bra gälla samtida konstnärer. Pennonen är tillsammans med Hanne Selkokari kurator för Ateneums omfattande Edelfelt-utställning, som öppnar 5.5.

Albert Edelfelt

Albert Edelfelt (1854–1905) är en av Finlands mest berömda bildkonstnärer. Under stora delar av sitt liv var han verksam i Paris, där han bland annat prisbelönades vid den ansedda Salongen.
Utställningen Albert Edelfelt pågår i Ateneums tredje våning 5.5.–17.9. Förutom verk från Ateneums egna samlingar ingår inlånade verk från bland andra Borgå museum, Åbo konstmuseum, Svenska litteratursällskapet i Finland, Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Musée d'Orsay i Paris.
Vid sidan av Edelfeltverk finns också några målningar av hans konstnärsvänner med på utställningen, bland dem John Singer Sargent, Hugo Birger, Pascal Dagnan-Bouveret och Otto Wallenius samt hans lärare Jules Bastien-Lepage.
Stora delar av Albert Edelfelts brevsamling har digitaliserats av Svenska litteratursällskapet i Finland och finns tillgängliga på webbplatsen edelfelt.fi.
Albert Edelfelt tillbringade somrarna i Haiko i Borgå. Hans sommarateljé firar 140-årsjubileum i år och är öppen för allmänheten som museum 4.5–1.10. Såväl verk av Edelfelt som av samtida konstnärer finns utställda på ateljéområdet.

ANDRA LÄSER