Netanyahus hårda linje fortsätter: Ingen bosättare ska flyttas på Västbanken

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är inte beredd att flytta på en enda bosättare på den ockuperade Västbanken. Netanyahu är tvärtom beredd att utöka de områden på Västbanken över vilka Israel styr.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu
Premiärministern har framfört budskapet i samtal med USA:s president Donald Trump inför ett kommande amerikanskt förslag på en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna, säger Benjamin Netanyahu i en intervju en israelisk tv-kanal.
Skulle USA:s förslag innehålla krav på att flytta bosättare, då kommer Israel att dra sig ur, uppger Netanyahu.
I intervjun säger premiärministern dessutom att han är beredd att utöka områdena på Västbanken där israelisk överhöghet råder, precis som Israel tidigare gjort med östra Jerusalem och Golanhöjderna.
– Vem säger att vi inte kan göra det? Vi är på väg och vi diskuterar det just nu, säger Netanyahu.
USA väntas presentera sitt förslag efter Israels parlamentsval som hålls på tisdag i nästa vecka.
Den palestinska myndigheten på Västbanken har avbrutit de diplomatiska relationerna med USA sedan den amerikanska regeringen erkände Jerusalem som Israels huvudstad i december 2017.
Fler än 400 000 israeler bor i bosättningar på den palestinska Västbanken som Israel ockuperar sedan sexdagarskriget 1967, och ytterligare 200 000 israeler i det ockuperade östra Jerusalem.
Ockupationen av Västbanken har återkommande förklarats olaglig av det internationella samfundet.

ANDRA LÄSER