Vasa centralsjukhus-initiativet behandlas i dag

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus som sjukhus med full jour behandlas av riksdagens social- och hälsovårdsutskott i dag.

Social- och hälsovårdsutskottet samlades i dag.
I dag klockan 10 inledde social- och hälsovårdsutskottet ett sammanträde för att fortsätta behandlingen av de lagar som omger den stora landskaps- och vårdreformen.
En av punkterna på dagordningen är det medborgarinitiativ som kräver att hälso- och sjukvårdslagen ändras så att även Vasa centralsjukhus (VCS) får status som sjukhus med full jour.
Det var i december 2016 som den lagändring godkändes i riksdagen som gör att Vasa centralsjukhus inte får status som sjukhus med full jour i samband med vårdreformen. Lagändringen innebär att patienter från Österbotten i framtiden ska hänvisas till sjukhuset i Seinäjoki.
Beslutet tillkom efter omfattande protester i Österbotten och trots att man till och med vid centralsjukhuset i Seinäjoki konstaterade att man där inte har kompetens att ge svensk service.
Under våren 2017 skrev närmare 70 000 personer under medborgarinitiativ som kräver att lagen ändras så att även VCS räkna som sjukhus med full jour.

ANDRA LÄSER