SFP vill mobilisera väljare i Sverige – grundar lokalförening i Stockholm

Svenska folkpartiet grundar en lokalförening i Stockholm för att öka sina chanser att nå över fem procent i vårens riksdagsval.

Anna Jungner-Nordgren är den nygrundade föreningens ordförande.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
15.12.2022 16:30
I april 2023 går Finland till riksdagsval. Då är Svenska folkpartiets målsättning att kamma hem minst fem procent av rösterna. För att nå dit satsar partiet nu en lokalavdelning i Stockholm.
”Många finländare och finlandssvenskar flyttar till Sverige och speciellt till Stockholm-regionen. För SFP är det viktigt att vi upprätthåller kontakten och därför har vi även under en längre tid ordnat tillfällen i Stockholm för att träffas i finlandssvenska tecken. Nu går vi ett steg längre”, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande om satsningen.
Anna Jungner-Nordgren, som har utsetts till ordförande för den nygrundade föreningen, är glad över satsningen.
– Det har funnits en specialförening i Bryssel så det naturligt att det finns en i det närmaste grannlandet.
I dag bor kring 100 000 röstberättigade finländare i Sverige och 20 000 av dem är svenskspråkiga.
Nu satsar föreningen primärt på att öka antalet som röstar i riksdagsvalet. Det ska man göra genom att arrangera evenemang med teman som säkerhetspolitik, ekonomi och näringsliv. Utöver evenemangen kommer man också satsa på information om hur den som vill rösta ska göra.
– Säkerhetsfrågor är på allas läppar och ekonomi, speciellt näringslivssamarbete mellan Finland och Sverige är frågor jag tror intresserar, säger Jungner-Nordgren.
I framtiden hoppas Jungner-Nordgren att föreningen inte enbart aktiverar sig i samband med val.
– Vi kan till exempel briefa finländare här om dagspolitiken i Finland och vara länken mellan moderpartiet och finländare i exil.

ANDRA LÄSER